Startsida - Nyheter

Fler kvinnor anmäler misshandel

Ledsamt men inte förvånande. Det säger Angela Beausang, ordförande i Roks, med anledning av att statistisken från Brottsförebyggande rådet, Brå, över anmälda brott 2011 presenterades i veckan.

För elfte året i rad ökade antalet anmälda fall av misshandel mot kvinnor.

2011 anmäldes 27 972 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år, en ökning med ungefär 600 fall jämfört med 2010, och med 36,5 procent på tio år.

Brå har tidigare gjort uppskattningen att bara vart femte fall till polisen. En bidragande orsak till den stadiga ökningen av anmäld misshandel mot kvinnor år efter år bedöms vara att allt fler tar steget och polisanmäler.

– Att fler kvinnor anmäler och därmed placerar skulden för misshandeln där den hör hemma är glädjande. Samtidigt är det förstås nedslående att se att mäns våld mot kvinnor inte minskar, säger Angela Beausang.

I 85 procent av de anmälda fallen var den misstänkte gärningspersonen en man. Statistiken visar att kvinnan ofta känner personen som misshandlar henne. I 44,6 procent av de anmälda fallen skedde misshandeln inomhus, av en person som kvinnan hade en nära relation med. I vart tredje fall var misshandlaren en bekant till kvinnan.

– Statistiken visar år efter år att kvinnor utsätts för våld av någon som står dem nära. Och vi ses inga tecken på att våldet minskar. Så länge samhället inte tar mäns våld mot kvinnor på tillräckligt allvar kommer siffrorna att se ut såhär, säger Angela Beausang.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV