Startsida - Nyheter

Fler kvinnor missbrukar spel

Fortfarande är betydligt fler män än kvinnor spelmissbrukare, men missbruket ökar stort bland kvinnor. 100 000 nya problemspelare tillkommer varje år och av de nya är 40 000 kvinnor. Samtidigt är rörligheten in och ut ur spelproblem stor och andelen i befolkningen är oförändrad, cirka 1,5 procent.


Det visar en ny rapport från Statens folkhälsoinsititut, som följer drygt 6 000 personer under 2008–2015 och gjort intervjuer vid två tillfällen hittills.

Samma personer kommer att intervjuas totalt fyra gånger och avsikten med upplägget för studien, som pågår till 2015, är att se vilka som löper störst risk att hamna i problem och vilka andra faktorer som påverkar riskabla spelvanor. Enligt rapporten finns ett klart samband mellan riskabla alkoholvanor och spelproblem och ett stort behov av att utveckla och förbättra förebyggande insatser.

Tidigare presenterade resultat visar att spelproblemen inom vissa grupper, som män mellan 18 och 24 år och kvinnor mellan 45 och 74 år, har fördubblats på tio år.

Bland riskfaktorerna finns psykisk ohälsa, hög alkoholkonsumtion, låg utbildning och för män innebär det en förhöjd risk för spelmissbruk att ha utsatts för våld.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV