Det dödliga våldet mot transsexuella världen över ökar. I vart fall ökar kunskapen om våldet, till exempel genom den forskningsrapport som presenterades i samband med Ilgas världskonferens i Stockholm, som invigdes på onsdagen. Men mörkertalet är fortfarande stort.
Ilga står för International Lesbian Gay bisexual trans and intersex Association. Inför världskonferensen hölls, under måndagen och tisdagen, en förkonferens om hbtq-personers rättigheter. Det var då rapporten Transrespect versus Transphobia från Transgender Europé, TGEU, presenterades.
Rapporten ingår i TvT-project, som kartlägger våld mot transsexuella världen över och visar att morden på transpersoner ökar stadigt. 2008 rapporterades 146 mordfall på transpersoner, och hittills under 2011 har 248 transpersoner mördats.
De flesta rapporterade morden finns i Central- och Sydamerika, och av dem har de flesta skett i Brasilien och Mexiko. I Europa rapporteras 53 transpersoner ha mördats.
Carla LaGata som har lett forskningen menar att ökningen av rapporterade fall delvis kan bero på bättre samarbeten med aktivister över hela världen och därmed bättre övervakningsmöjligheter. Mörkertalet är och har varit mycket stort.
Under förkonferensen diskuterades kränkningarna mot transpersoners mänskliga rättigheter, till exempel inom sjukvården och genom bristande skydd från samhället vid hatbrott och övergrepp. En våldtäktsanmälan tas inte på allvar när den kommer från en som inte har en ”riktig vagina”. En person som vill göra ett könsbyte måste i många länder, som tillåter könsbyte, först gå igenom en psykologisk undersökning som sjukdomsförklarar hen.
Före detta sexarbetaren Diana Sacayan menar att prostitution är enda utvägen för transpersoner att överleva i många länder. Hen blev själv avhyst från sitt hem, vid 13 års ålder och hamnade i prostitution.
Sexarbetaren Khartine Slamah höll med och menade att prostitution därför måste avkriminaliseras, för att kriminalisering resulterar i mer våld och. Khartine Slamah sa också att hen själv valt yrket.
– Jag har själv valt yrket, och jag vet att det är provocerande, men jag vill inte jobba i en fabrik. Prostitution är ett yrke, vare sig du vill eller inte. Jag är expert på vad jag gör, och då vill jag också få tillgång till exempelvis vård utan att bli bedömd, sade Slamah.
Diana Sacayan replikerade:
– Jag trodde vi skulle prata om mänskliga rättigheter. För det är väl vad det handlar om. Jag har blivit både våldtagen och knivskuren. Våra rättigheter blir systematiskt kränkta för att vi inte blir skyddade av lagen.
Nästa vecka blir det mer från världskonferensen i Feministiskt Perspektiv.