Startsida - Nyheter

Förbjuds stening i Iran?

En omfattande och komplicerad förändring av strafflagen har blivit godkänd i Iran. Det handlar om 737 olika lagparagrafer som inkluderar bland annat stening för utomäktenskapliga förbindelser samt homosexuella förhållanden och dödsstraff för minderåriga.

På ytan ser det ut som om det handlar om seriösa och stora reformer. Men så är inte fallet. Bortsett från vissa små förbättringar är de nya lagarna motsägelsefulla och missvisande enligt såväl iranska som internationella juridiska experter.

Stening till döds avskaffas som straff för utomäktenskapliga förbindelser enligt den nya lagen, men rubriceras fortfarande som ett brott i samma strafflag. Däremot föreskrivs inget straff för brottet. Detta leder enligt lagkunniga till att domarna blir tvungna att följa paragraf 167 i grundlagen.

Enligt denna grundläggande lagparagraf ska domare, när straff inte är fastställt i strafflagen, använda sharialagarna som källa för att utdöma straff. I praktiken betyder det att domarna, beroende på vilken källa och vilken fatwa de väljer, utfärdar olika domar som kan variera från fängelsestraff till piskning, avrättning eller stening.

Med ändringarna i lagen avskaffas dödsstraffet för barn under 18 år vid vissa brott, som exempelvis narkotikahandel, men inte vid andra typer av grova brott. Bara de ungdomar som kan bevisa att de sakna mental förmåga att förstå att de begått en brottslig handling slipper hårda straff som avrättning.

Amnesty internationals forskare och expert i Irans frågor, Drewery Dyke, säger till brittiska The Guardian att man inte ska låta sig luras av de påstådda förbättringarna av iranska strafflagen. Stening kan fortfarande förekomma enligt lagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV