År 2009 sökte fler än femhundra kvinnor med utländsk bakgrund och tillfälligt uppehållstillstånd genom anknytning stöd hos någon kvinnojour, efter att ha utsatts för våld i sitt äktenskap. De hade kommit till Sverige antingen på turistvisum eller efter att gift sig med en man med svenskt medborgarskap. Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige, Roks, visade ifjol i sin rapport ”Fruimporten fortsätter” att det finns män som satt i system att gifta sig med kvinnor från ofta fattiga länder, utnyttja dem här och skilja sig innan två år gått. Och sen hämta hem nästa fru. Värmlands landshövding Eva Eriksson har fått i uppdrag av regeringen att utreda situationen.
– För mig har detta varit en skrämmande genomgång. Aldrig hade jag trott att det var en så smutsig verksamhet eller att det skulle vara så svårt att prata om, säger hon under ett frukostmöte med Fredrika Bremerförbundet.
År 2011 kom cirka 10 000 kvinnor från andra länder till Sverige. De så kallade snabba anknytningarna, alltså kvinnor som kommer till Sverige med anknytning till en man, med tillfälligt uppehållstillstånd har ökat. I fjol var 87 procent av alla anknytningsärenden snabba anknytningar. 1999 var de en tredjedel.
– Det är alltså en dramatisk ökning. Kvinnorna kommer främst från Thailand, Filippinerna och Irak.
Utan språk, utan kontaktnät, ibland endast med maken som länk in i det svenska samhället blir kvinnorna ofta väldigt ensamma.
– Det är oacceptabelt att män ska kunna utnyttja kvinnors utsatta position såhär, säger Eva Eriksson
I de flesta fall när människor träffas utomlands eller på nätet och bestämmer sig för att leva ihop går det bra. Fruimport är något annat. Det handlar om män som systematiskt eller medvetet ordnar så att kvinnor kommer till Sverige och utsätter dem här för våld, övergrepp och kränkningar, men skiljer sig eller avslutar förhållandet inom två år, som är gränsen för hur länge en utländsk medborgare måste vara gift med en svensk för att få eget uppehållstillstånd.
– I Värmland har vi män som är inne på sin femte fru. De skiljer sig när ett och ett halvt år gått. För kvinnan blir det katastrof, hon har inga pengar att ta sig hem, socialtjänsten får betala hennes resa och i hemlandet blir hon ofta stigmatiserad eftersom en skild kvinna i många länder inte behandlas väl, säger Eva Eriksson.
En kvinna som skiljer sig på grund av att hon utsatts för våld i äktenskapet ska enligt Utlänningslagen kapitel 5, § 16 kunna få permanent uppehållstillstånd, även om hon inte varit gift i två år. År 2010 ansökte 37 kvinnor om uppehållstillstånd på grund av brusten anknytningsrelation där huvudskälet var våld. 27 ansökningar bifölls. 10 avslogs, enligt Migrationsverket.
– Ett problem är att det inte räcker med att någon påstår att de utsatts för relationsvåld för att få uppehållstillstånd, det faktiska våldet måste kunna bevisas. Ofta saknas det vittnen eller andra bevis, säger Eva Eriksson och berättar att brottslig verksamhet såsom prostitution och människohandel ligger nära denna verksamhet.
– Vad som förvånat mig mest är hur känslig denna fråga är. Många människor söker kärlek på nätet via olika kontaktsidor. De flesta med bara goda avsikter och det sker helt legalt. Fast flera av dem känner sig utpekade och misstänkliggjorda när frågan om fruimport kommer upp. Men vi måste våga se och prata om detta. Det finns människor med ont uppsåt, säger Eva Eriksson, som kommer att presentera konkreta förslag för regeringen i juli om hur situationen kan förbättras för de kvinnor som utsatts för våld och hot när de beviljats temporärt uppehållstillstånd i Sverige genom anknytning.
Förslagen är:
- Migrationsverket ska få de verktyg det behöver för att ta upplysningar om männen. ”Migrationsverket är en mottagningsmyndighet, och som sådan måste det ha ett klart och tydligt uppdrag. Det borde vara möjligt för Migrationsverket att upplysa kvinnan om att ”du är denne mans femte hustru” eller att göra en kontroll av mannens brottsregister innan de beviljar en kvinna uppehållstillstånd genom anknytning till honom. "Detta är en ny situation och lagstiftningen måste följa med”, säger Eva Eriksson.
- Se över mannens skyldigheter om kvinnan vill eller tvingas åka hem. ”Man kan ju tänka sig att det ska ingå i åtagandet han gör när han tar hit henne att även finansiera hennes hemresa om det inte blir som de tänkt sig. Jag tycker inte att det är socialtjänstens ansvar egentligen”, säger Eva Eriksson.
- Se över 2-årsregeln. ”Jag är inte för fri invandring men tvåårsregeln måste ändras så att det blir tryggt för kvinnan”, säger Eva Eriksson.
- Kvinnans rätt till information och hennes egen ställning. ”Hon ska inte ses som ett bihang till mannen”.