När Monica Förster fick höra att det inte fanns kontorsstolar ritade för kvinnor trodde hon först inte att det var sant.
– Med tanke på hur många kvinnor som arbetar på kontor världen över så borde det självklart finnas stolar ritade för dem, det är helt otroligt att ingen har tänkt på det tidigare, säger hon.
”Lei”, som stolen heter, är framtagen i samarbete med Officeline, ett företag som koncentrerat sig på att tillverka ergonomiskt riktiga kontorsstolar.
– Det var deras VD som reagerade på att stolarna alltid ritades för män, för att sedan anpassas till kvinnor. Han tyckte att det var konstigt, eftersom mäns och kvinnors kroppar ser så olika ut. Så han initierade en världsomspännande undersökning om kvinnors och mäns sittande, berättar Monica.
En ergonom gick igenom anatomi, sittbeteenden och arbetsskador. Och det visade sig att det fanns stora skillnader.
Kvinnors och mäns kroppar gör att vi belastar olika, behöver olika mycket stöd och intar olika positioner för att sitta bekvämt.
Ett exempel är att när vi blir trötta så flyttar vi ofta framåt på stolen, vilket gör att vi förlorar stödet i ryggen. Majoriteten av män fortsätter ändå att hålla ryggen rak, medan kvinnor ofta faller ihop som ostbågar med uppdragna axlar. Det leder till värk i nacke och rygg.
– Nu har vi skapat en kudde som åker ut för att stötta svanken, vilket gör att axlarna åker ner. En av anledningarna till att det har tagit fem år att ta fram den här stolen, är att vi har varit tvungna att uppfinna flera delar som inte funnits tidigare, säger Förster.
Undersökningen visade även att det finns sociala skillnader mellan hur män och kvinnor rör sig i stolarna. När män blir trötta och behöver sträcka ut ryggen lutar de sig ofta bakåt, sträcker ut armarna och öppnar upp bröstkorgen, vilket släpper på olika spänningar. Majoriteten av kvinnorna i undersökningen kände sig inte alls bekväma med att göra så, vilket betyder att de kan behöva ännu bättre stöd från stolen för att inte drabbas av arbetsskador.
Det känns väldigt roligt att få arbeta med att förhindra arbetsskador och därigenom förbättra vardagen för väldigt många kvinnor, säger Monica.
Hon påpekar att resultatet i undersökningen handlar om generella tendenser och att det naturligtvis finns stora skillnader även inom könen. Många män tycker också att de sitter bra i Lei, precis som det finns kvinnor som sitter bekvämt i stolar ritade för män. Men rent ergonomiskt är Lei bäst lämpad för kvinnors kroppar, och allra bäst för lite mindre kvinnor, eftersom det är de som sitter sämst i traditionella kontorsstolar ritade för män.
Monica tror att anledningen till att kontorsstolar traditionellt ritats med mäns kroppar som förebild, är samma som till att mediciner har tagits fram utifrån mäns behov.
– Jag såg bara härom dagen på TV att det har visat sig att kvinnor inte har fått rätt diagnos vid hjärtinfarkt för att deras symptom skiljer sig från männens, säger hon.
Eftersom forskningen utgått från mannen som norm, och mäns ekonomiska intressen ofta fått styra, har man helt enkelt missat att kvinnors kroppar påverkas på andra sätt.
– Dessutom är det fortfarande oftast män som sitter på chefsposition, och det är de som har de bästa och bekvämaste stolarna. Det är konstigt eftersom chefer alltid är ute på möten och sitter minst på sina stolar. De som sitter hela dagarna vid sina skrivbord är oftast kvinnor och det är de som har de sämsta stolarna, säger Monica Förster.
Lei finns i åtta olika färger och även om den har många nya tekniska funktioner, ser den inte särskilt teknisk ut. I stället för spakar har Lei små bollar under sitsen, som man hanterar ungefär som en datormus. Formen på stolen är också lite annorlunda än den vi är vana vid.
– Många har sagt att det är den första kontorsstolen som de kan tänka sig att ha hemma eftersom den är mer estetiskt tilltalande än vanliga kontorsstolar. Men det är viktigt att påpeka att det inte bara är en rolig form, den ser ut som den gör av en anledning, säger Monica och tillägger att det aldrig har varit aktuellt att göra en stol med stereotypa kvinnliga attribut som blommigt tyg.
– Tvärtom. Det här handlar om att ta fram en stol som motverkar kvinnors arbetsskador. Annars finns det ingen anledning att göra särskilda möbler för kvinnor. Jag skulle till exempel inte vara intresserad av att ta fram ett bord enbart för kvinnor, det tycker inte jag behövs.