Startsida - Nyheter

Fortsatt krav på feministiskt självförsvar i skolan

På Ung Vänsters riksting i Haninge beslutades i fredags att fortsätta kräva feministiskt självförsvar som en obligatorisk kurs för tjejer på högstadiet och som en valbar kurs för tjejer på alla gymnasieskolor. Därmed skärper Ung Vänster sina tidigare skrivningar om feministiskt självförsvar i skolan.

– Det är ett stort antal unga tjejer som utsätts för sexualiserat våld, mycket större än vad man oftast vill låtsas om i den politiska debatten. Feministiskt självförsvar är ett verktyg mot det sexualiserade våldet och den vardagsrädsla som det för med sig, säger Stefan Lindborg, förbundsordförande för Ung Vänster, i ett presmeddelande.

Ung Vänsters viceordförande Tove Liljeholm är instruktör i feministiskt självförsvar och är ofta ute på skolor, arbetsplatser och andra ställen och håller pass.

– Det är oftast inte gubben i parken som är förövare vid våldtäkter - det är pojkvännen, exet, kompisen eller pappan, vilket gör det hela mycket svårare. I feministiskt självförsvar pratar vi om hur det sexualiserade våldet ser ut och om ens egna gränser. Att lära sig försvara sig mentalt är minst lika viktigt som att kunna slå och sparka sig ur en situation, avslutar Tove Liljeholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV