Startsida - Nyheter

Fortsatt ökning av barnfattigdomen

Barnfattigdomen ökar i Sverige. Störst är ökningen bland barn till ensamstående föräldrar. Det visar Rädda Barnens årliga Barnfattigdomsrapport.

Bland barn till ensamstående föräldrar lever nu 28,2 procent i fattigdom jämfört med 9,0 procent av barn till sammanboende föräldrar.

Barnfattigdom är vanligare bland barn med utrikes födda föräldrar (31,9 procent) än bland barn med föräldrar födda i Sverige (6,3 procent). Det är dock inte barnens eller föräldrarnas födelseplats som förklarar fattigdomen, skriver rapportförfattaren Tapio Salonen: "Det som slår igenom är svaga positioner på arbetsmarknaden och bristande förankring i de offentliga trygghetssystemen vid exempelvis föräldraledighet, sjukdom och arbetslöshet".

Bland barn med föräldrar som är utrikes födda och ensamstående lever varannan (53,3 procent) i ekonomisk fattigdom.

Barnfattigdomen nådde rekordnivåer 1997, då 22,3 procent av alla barn i Sverige levde under ekonomiskt pressade villkor. Mellan 1997 och 2007 minskade barnfattigdomen stadigt, för att sedan återigen börja öka. Den nyutgivna rapporten beskriver situationen 2009. De 13 procent som nu lever i fattigdom motsvarar 248 000 barn.

För att minska barnfattigdomen krävs politiska handlingskraft, menar Rädda Barnen, som bland annat kräver att grundnivån i föräldraförsäkringen höjs och att underhållsstödet till ensamstående indexregleras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV