Startsida - Nyheter

Frändéns frisyrkupp

När Sverige ställdes mot värdnationen Ukraina under sin första match i EM valde Johanna Frändén att ha en frisyr som påminner väldigt mycket om den frisyr som Ukrainas fängslade före detta premiärminister Julia Tymosjenko har.

Johanna Frändén berättar för Feministiskt Perspektiv att även om det ser ut som att de har samma frisyr är det inte riktigt sant.

Hon hade behövt väldigt mycket löshår för att få till Tymosjenkos frisyr, som består av en lång fläta. Frändén fick helt enkelt nöja sig med två flätor istället för en.

Men tanken är att hennes frisyr under matchen mellan Ukraina och Sverige ska påminna om den fängslade före detta premiärministerns frisyr.

– Det var ett sätt att visa mitt stöd. Och att protestera mot en regim och en rättsprocess som inte är rättvis, säger hon.


Positiva reaktioner

Tymosjenko var tidigare premiärminister i Ukraina. Hon har dömts till sju års fängelse för maktmissbruk, men rättegången har kritiserats hårt av EU.

Flera politiska ledare, däribland den svenska statsministern Fredrik Reinfeldt, har valt att inte åka till EM i Ukraina på grund av hur den nu sittande regimen behandlar Tymosjenko.

Johanna Frändén ville uppmärksamma Tymosjenkos fall och visa sitt stöd. Hon berättar att responsen hon fått varit överväldigande och bara positiv.

– Jag har aldrig fått så mycket positiv respons på något jag gjort. Den respons jag fått har bara varit det. Sen har jag inte varit inne och läst i kommentatorsfälten, berättar Frändén.

–Jag har fått mail, sms och en massa tweets. Det känns som att mitt mål har blivit uppnått. Jag vill egentligen inte att man ska prata om min frisyr utan om Tymosjenko, och jag upplever att det blivit så.


Ingen glädjedödare

Sedan pratar Frändén om mästerskapet, om fotboll, Sveriges chanser och varför det är så få kvinnor i studion under EM.

– Jag tycker det har varit ett roligt mästerskap med många fina mål och en del oväntade resultat. Sen vill jag att de flesta stora lagen ska gå vidare, annars blir det tråkigt. Men det är roligt med några skrällar, som Danmarks vinst. Sveriges förlust mot Ukraina var väl inte riktigt lika kul, säger Frändén.

Sverige som just förlorade premiären mot Ukraina med 2-1 måste nu ta poäng mot England och Frankrike för att gå vidare till en kvartsfinal. Något som många tror är omöjligt. Så även Frändén:

–Jag vill inte vara någon glädjedödare men jag tror det blir jätte, jättetufft. Ska vi hitta några ljusglimtar så är England inget världslag, de är ett lag som ligger strax under världslagen. De har inte övertygat hittills. Men... Om det blir oavgjort ska vi vara nöjda med det, även om det kan betyda att vi åkt ut ur EM.


Pinsamt

SVT har en kvinna som sitter i studion under EM. Det är Johanna Frändén. TV4, som sänder EM tillsammans med SVT, har tre kvinnor. Anna Brolin som är studioankare under matcherna, Caroline Segersom fungerar som expert och Johanna Garå som är med i programmet Late night EM.

– Tittar man på hela redaktionerna som bevakar EM, folk på plats – då är det pinsamt få kvinnor, säger Frändén och förklarar sedan att det inte är bra att kvotera in kvinnor, men att fler kvinnor ändå borde få plats i sändningarna:

– Det är inte viktigt att ha kvinnor med ”bara för att”. Men EM engagerar hela folket. Jag tror att det är lika många kvinnor som män som tilltalas av detta. Då ska man ta tillvara på allas intressen. Men "bara för att" - det får vi inte fastna i.

– Det finns en massa duktiga kvinnor på redaktioner runt om i Sverige som skulle kunna göra ett bra jobb om de fick chansen. Men man ska inte plocka med kvinnor bara för sakens skull. Då kan det bli så att en av dem inte är påläst och så får alla kvinnor skit för det.

Och om ni nu undrar över vilka som vinner detta Europamästerskap har Johanna Frändén svaret:

– Tyskland, det är deras tur i år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV