Startsida - Nyheter

Genomtänkt vårdarkitektur minskade våldet

En ny studie visar att en genomtänkt vårdarkitektur har lett till minskat våld och aggressivitet på Psykiatri Östra i Göteborg, skriver Sunt liv i en artikel. Sjukhusets psykiatriavdelning, som invigdes år 2006, har med personalens inverkan utformats utefter faktorer som syftar till att minska patienternas stress och därmed också deras aggressivitet.

Vårdenhetschefen Diana Sewerin berättar att det var ett stort lyft för avdelningen att flytta från det tidigare sjukhuset Lillhagen. På Östra sjukhuset kan patienterna röra sig fritt genom sjukhusets ytterdörrar ut till en trädgård, vilket leder till färre konflikter i samband med rökning. Diana Sewerin menar samtidigt att de anställdas bemötande är minst lika viktigt som god arkitektur, men att en bra miljö ger bättre förutsättningar för personalen att ge ett bra bemötande.

– Det var ett stort lyft både för patienter och personal att få flytta hit från Lillhagen, säger Katarina Kullenberg Åke, Vårdförbundets huvudskyddsombud. Där fanns det en kultur som gjorde att en hotfull eller aggressiv patient oftare hamnade i bälte eller blev tvångsinjicerad. Idag försöker personalen bemöta patienterna på ett bättre sätt genom att prata med dem innan man tar till tvångsåtgärder.

Den nya forskningsstudien från Chalmers och Göteborgs universitet visar att bältesläggningarna minskade med 44 procent och tvångsinjektionerna med 21 procent sedan avdelningen flyttade till Psykiatri Östra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV