Temat för årets upplaga av Norrköping Pride var På gränsen. Avsikten var att fortsätta den diskussion festivalen inlett om vem som ges plats i offentliga rum, både nationellt och internationellt.
En uppskattad tolkning av vad temat kan innebära gjordes av Mehrdad Darvischpour, som pratade om hur svenskar kan integreras i den globala mångfalden, berättar Emelie Månsson. Hon och Ellen Larsson är nya talespersoner för festivalen efter Desirée Ljungcrantz som grundade Pride i Norrköping.
Lokala politiker fick också möjlighet att debattera vården, vilket föregicks av en stor diskussion om Sverigedemokraternas medverkan, eftersom de sitter med i landstinget. Erika Pohjanen, som var med och arrangerade programpunkten, berättar att SD-representanten inte sade någonting under hela debatten, utan bara svarade på direkta ja- och nejfrågor.
– Jag tolkar det personligen som att de helt enkelt inte har något att komma med i en debatt med hbtq-perspektiv som handlar om vårdens roll i ett landsting som Östergötlands, säger hon.
Övriga politiker befäste redan kända ståndpunkter och Pohjanen konstaterar att vägen till ett bra vårdklimat för hbt-personer fortfarande är lång. Östergötland är exempelvis ett av få landsting som tar ut olika avgifter vid inseminering beroende på om paret är heterosexuellt eller lesbiskt. På den positiva sidan noterar hon att debatten visade att det finns en politisk vilja att förbättra läget.
En utvärdering som deltagarna fått fylla har gett bra respons, blandningen av programpunkter uppskattades och föreläsarna höll hög klass.
– Det har varit mycket kärlek och glada människor, så det har gått bra, säger Emelie Månsson.
Arrangörerna tar nya tag direkt inför nästa års upplaga och bygger vidare på erfarenheterna från årets festival. Månsson är övertygad om att diskussionen om gränser kommer att fortsätta i någon form.
– Vi vill få in det internationella perspektivet mer, men också stad och land, vilka som kan och vilka som inte kan fira Pride. Vi har precis fått reda på att Norrköpings vänstad Riga försöker hindra att Pride firas där och det vill vi jobba mot, säger hon.