Startsida - Nyheter

Göteborg rustar för HBTQ

HBTQ-Festivalen fyller 6 år i år och har numera verksamhet som pågår året runt i hela Västra Götalandsregionen. Själva festivalen äger rum den 30 maj – 3 juni. På tre år har festivalbesöken exploderat från 10 000 besök 2009 till över 127 000 besök 2011.

Festivalens verksamhetschef, Tasso Stafilidis, tror att festivalen kommer att fortsätta växa:

– Ja, vi har ökat enormt. Både innehållsmässigt och besöksmässigt. Att öka från 10 000 besök år 2009 till 60 000 år 2010 och så 127 000 besök förra året kan inte benämnas för något annat än en succé. Våra över 300 samarbetspartners och lika många funktionärer är så klart anledningen till detta och idag kan vi stoltsera med att HBTQ-Festivalen fortsätter att utvecklas och attrahera medverkande och besökare.


Sätter färg på staden

Sedan två år tillbaka har Göteborg allmän flaggning med regnbågsflaggan i hela staden. I år inleddes flaggningen måndagen 21 maj och pågår fram till den 3 juni. Tasso Stafilides är övertygad om att HBTQ-festivalen påverkar:

– Vi har en kommunstyrelse som agerar för festivalen och en stadsdirektör som uppmuntrar kommunens bolags- och förvaltningschefer att gå med honom i paraden, att flagga med regnbågsflaggor i flaggstängerna och att använda festivalens programutbud som riktad kompetensutveckling för kommunens personal. Årets kampanj går ut på att förändra attityder, festivalens övergripande mål. Vi vill få alla att interagera med festivalen och sätta färg på staden.


Avslöjande kala fläckar?

På festivalens mobilsajt kan man checka in och då sätts en färgmarkering på Göteborgs kommunkarta. Målet är att hela kommunen ska bilda en regnbågsflagga:

– Kampanjen finns även analogt på akvarellark,så alla kan måla sin egen stad i sina egna mönster och färger. Vi har fått in fantastiska målningar och skolor, förskolor och arbetsplatser är alla engagerade i att sätta färg på sin egen göteborgskarta. Kvarstår kala fläckar på den digitala kartan så vet vi var vi har arbete kvar att göra, säger Tasso Stafilidis.

Årets invigningstalare är Sahar Mosleh, intersektionell aktivist som under många år arbetat med frågor om funktionalitet, rasism, feminism och homofobi. Sahar Mosleh har bland annat varit ordförande för Unga Rörelsehindrade.

Invigningstalar gör också Inti Chavez Perez, journalist och författare och Ulrika Westerlund, förbundsordförande i RFSL, Riksförbundet för hbt-personers rättigheter.

Vilka blir årets höjdpunkter?

– Över 400 programpunkter går så klart inte att hinna med men de gemensamma höjdpunkterna är så klart vår invigning i Regnbågsparken, Rainbow Party på Gothia Rainbow Towers, som i år produceras av Iki Gonzalez Magnusson, Regnbågsparaden som avslutas framför stora scenen på Liseberg med Regnbågsgalan signerad Anders Olsson och Håcan Andersson och så klart. Den Stora Efterfesten på Push under ledning av qx-prisade Årets festfixare Katja & Gun. Dessutom har vi ett spännande samarbete med Summerburst festivalen som säljer särskilda Rainbow Tickets till stöd för festivalen 1-2 juni i Göteborg. Festivalen är gratis och proppfylld av spännande författarsamtal, filmer, föreställningar och seminarier.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV