Startsida - Nyheter

Gudrun Schyman på roller derby

Den 17 mars i Baltiska Hallen i Malmö var det dags för ett styrkemöte mellan Stockholm Roller Derby och London Rollergirls Brawls Saints.

Det var mycket folk på plats och trycket på läktaren när matchen drog i gång lät inte vänta på sig.

Gudrun Schyman var en av de som satt i publiken. När hon förklarar sportens regler känns det som att hon är väl insatt och tittat betydligt fler gånger än två.


Varför är du här?

– Det är en så härlig känsla kring det hela. En glädje och en sammanhållning som smittar av sig. Det är tuffa tag men också väldigt mycket taktik. Man måste vara smart, ha muskler i huvudet också, det gillar jag.


Hur ser du på roller derby utifrån ett könsperspektiv?

– Det spränger normer. Det går helt på tvärs mot den rådande normen kring vad en kvinna är och ska vara men utan att plagiera det maskulina. Här finns tacklingar men också kramar. Här finns heta känslor men inget hat. I hockey säger ofta spelarna att det är ”krig” på isen. Så är det inte här. Det är kärlek.

Om jag säger att roller derby är en politisk aktion, vad har du att säga om det?

– Det är en form av politisk aktivism i det att man spränger gränser och könsstereotyper. Det finns, vad jag förstår, en klar feministisk medvetenhet både bland aktörerna och hos publiken. Det är en fröjd att se. Det tycker naturligtvis jag.

Kommer du att gå flera gånger?

– Absolut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV