Startsida - Nyheter

Hana al-Shalabis hungerstrejk avbruten – förvisas till Gaza

På torsdagen kom uppgifter om att den palestinska fången Hana al-Shalabi hade avbrutit sin över 40 dagar långa hungerstrejk. Genom att hungerstrejka protesterade hon mot att Israel fängslar palestinier utan åtal eller rättegång. Förfarandet har kritiserats av bland andra Amnesty International.

Enligt BBC avbröt Hana al-Shalabi hungerstrejken efter en överenskommelse om att hon skulle förvisas till Gaza. Hon skulle därmed bli bannlyst från Västbanken i tre år.

Men den palestinska gruppen för fångars rättigheter, Addameer, och Physicians for Human Rights Israel (PHRI) sa i ett uttalande på fredagen att de ännu inte kunde bekräfta nyheten om en överenskommelse. De hade då ännu inte fått träffa Hana al-Shalabi och skriver att de är djupt oroade över Shalabis hälsotillstånd, och att de är rädda att hon – i det livshotande tillstånd hon befinner sig i – tvingats eller hotats att gå med på att bannlysas till Gaza.

De hävdar att den här typen av tvingande landsförvisning står i strid med internationell rätt och har kommit att bli en metod som används regelmässigt av Israel: att göra överenskommelser med palestinier som resulterar i att de blir förvisade från sina hem och familjer.

Flera aktivister konstaterade på Twitter att Hana al-Shalabi i vilket fall inte har blivit frigiven – snarare överförd till ett större utomhusfängelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV