Sedan en kvinna visade upp en orakad armhåla under Melodifestivalens final har kvinnors kroppshår debatterats vilt i en mängd olika medier. På Facebook har grupper skapats för att håna orakade kvinnor, men det har även kommit motgrupper där kvinnor lägger upp bilder på sina håriga armhålor och på Twitter tog diskussionen fart under hashtaggen hairriot. Många var förvånade över att debatten blev så stor och frågan var så känslig.
Men på Sveriges tjejjourer är det ingen nyhet, de får de ofta frågor från om hår från unga tjejer. Det kan vara allt från hur man rakar sig till vad andra ska tycka om man väljer att inte göra det.
– Att vara slät på rätt ställen ses som en ”naturlig” del av att vara tjej. Det händer att tjejer skriver till oss och benämner sig själva som apor – som att håret diskvalificerar dem från att vara tjejer, säger Carin Göransson, samordnare på tjejjouren.se i ett pressmeddelande.
Tjejjourerna jobbar för att få tjejer att fundera över varför det förväntas av dem att raka sig och att det kanske skulle kunna vara annorlunda. Samtidigt vill de stötta de tjejer som mår dåligt av utseendekraven och normerna för hur man ska vara.
– Hår används för att dela upp tjejer och killar. Vi önskar att alla kunde få förhålla sig mer fritt till hår utan att straffas för det, säger Carin Göransson.