Startsida - Nyheter

Hbt-aktivister kämpar i motvind

De ryska aktivisterna berättade om situationen under seminariet "Propagandalagar stryper gayaktivismen i Ryssland", som arrangerades av Civil Rights Defenders den 25 maj i Stockholm.

Det var i mars som det lokala parlamentet i Sankt Petersburg antog en lag som förbjuder "offentliga åtgärder som syftar till propaganda för sodomi, lesbiskhet, bisexualism och transpersoner riktat mot minderåriga". Liknande lagar finns redan i Rjazan, Arkhangelsk och Kostroma. Nu diskuteras ett lagförslag som förbjuder "propaganda för homosexualitet" i hela Ryssland. Lagen kan komma att röstas igenom i juni och kan medföra att "homosexuell propaganda" straffas med höga böter. De konservativa krafter som förespråkar lagen har många anhängare och betydligt större resurser än den relativt svaga hbt-rörelsen.

Anastasia Smirnova, aktiv i det ryska hbt-nätverket, berättade att en av nätverkets viktigaste uppgifter nu är att stärka hbt-rörelsen. Sedan den homo- och transfoba lagen trädde i kraft i Sankt Petersburg har flera aktivister gripits för att ha viftat med regnbågsflaggor.

– Lagen har blivit ett verktyg för att hindra oss från att genomföra vårt arbete, konstaterade Anastasia Smirnova.

Det ryska hbt-nätverket fokuserar också på att informera politiker i ryska duman, parlamentet, om faran med att rösta igenom lagförslaget på nationell nivå. En lag som bland annat kan få konsekvensen att det blir förbjudet för psykologer och kuratorer att informera ungdomar om homo- och bisexualitet.

Ett stort problem för hbt-aktivisterna är att ingen riktigt vet hur lagförslaget på nationell nivå är tänkt att implementeras. Vad som avses med "propaganda" har inte definierats i lagtexterna. Avsaknaden av ett juridiskt precist språk försöker hbt-aktivisterna använda som ett sätt att utmana lagen.

Alexandra Semenova från organisationen Coming Out berättade om hur aktivister i Sankt Petersburg försökt stoppa den nya lagen med olika medel, bland annat genomfördes demonstrationer och aktivisterna lyckades även ordna en hearing i parlamentet om lagförslaget. Men trots såväl interna som internationella protester gick lagen igenom. Coming Out har överklagat beslutet, utan framgång.

När aktivister från Coming Out nyligen firade IDAHOT, internationella dagen mot homo- och transfobi, attackerades de av nationalister. Polisen sade att de inte kunde göra något. En av aktivisterna blev knivskuren.

– Det finns en känsla av att någonting förändrades dramatiskt i samband med den nya lagen. Vi är osäkra på hur vi ska agera nu, om vi till exempel ska genomföra gatuaktioner. Vi känner ju ett ansvar för våra aktivister, sade Alexandra Semenova.

Både Alexandra Semenova och Anastasia Smirnova framhöll att det är viktigt för ryska hbt-aktivister med internationellt stöd. Internationella solidaritetsaktioner gör också att Ryssland känner att de har ögonen på sig, menade de.

Mitt i allt finns det åtminstone en positiv aspekt av turerna kring de homo- och transfoba lagarna.

– Nu diskuteras hbt-frågor i media och av regeringen, och vi blir mer synliga, sade Anastasia Smirnova.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV