Startsida - Nyheter

HBTQ: Upptrappad konflikt om polisens deltagande

Under ett föredrag på HBTQ-festivalen i Göteborg om polisens eget arbete och utbildningsinsatser kring olika typer av hatbrott förra veckan utbröt en hetsig diskussion mellan åhörarna och de två inbjudna polismännen. Som syns på den film från händelsen som cirkulerat på internet uppgav majoriteten av de cirka 25 åhörarna att de inte ville ha poliser på festivalen, eftersom de kände sig hotade av deras närvaro. För att förmå polismännen att avbryta sitt föredrag genomförde de bland annat en handuppräckning i frågan. En av de medverkande, som vill vara anonym, berättar för Feministiskt Perspektiv om bakgrunden till agerandet.

– Många av oss har tidigare råkat ut för polisvåld, bland annat när vi försökt hindra tvångsdeporteringar. En del av dem som tvångsdeporteras är ju HBTQ-personer, vilket gör folk rädda för polisen. Nu vi ville ta tillfället att kritisera detta och att synliggöra en konflikt som hela tiden sopas under mattan.

Fanns det inget annat sätt att lyfta frågan?

– Det är klart att vi skulle kunnat agera annorlunda, liksom polisen. Jag menar att man kan ha olika strategier och nu hade vi den här strategin. Polisen var inte villiga att lyssna. Det måste finnas ett visst mått av förståelse för upprördhet, när folk tidigare blivit slagna och traumatiserade av poliser.

Vill ni helst att polisen inte deltar alls under festivalen?

– Det är viktigt med ett samtal där alla kan komma till tals, men det blir konstigt om myndigheter med ett arbete som går ut på motsatsen till festivalens värdegrund får vara med.


Festivalledningen kritisk

Festivalledningen delar dock inte alls denna uppfattning. De påpekar att alla deltagare har gått med på festivalens värdegrund, och är mycket kritiska till aktivisternas agerande.

– Vi uppmuntrar dialog, och man får gärna kritisera de medverkande parterna på festivalen. Men att göra det genom att på plats kräva en omröstning om huruvida den planerade programpunken bör äga rum eller inte är totalt odemokratiskt. Det är lika allvarligt som om en högerextrem grupp kommit in och stört en programpunkt, säger verksamhetschef Tasso Stafilidis.

En av de medverkande poliserna som Feministiskt Perspektiv har talat med, brottsförebyggande kommissarie Peter Backenfall, tycker att man gjorde rätt som försökte genomföra det planerade föredraget, men att händelsen lämnar en fadd eftersmak.

– Flera gånger gav vi utrymme för dem att diskutera med oss, men de ville inte. Det hela var ju väldigt välregisserat av dem. Filmen är på cirka 20 minuter, vi var där dubbelt så länge och försökte hålla föredraget, men det var svårt eftersom det skreks och sjöngs sånger och folk var framme vid scenen och försökte avbryta. Vad som inte heller framgår av filmen är att några av åhörarna faktiskt ville lyssna.


Aggressivt ingripande

Dramat fick en fortsättning dagen därpå, då polisen fick tips om att en av aktivisterna setts i Regnbågsparken. Eftersom de själva efter det avbrutna fördraget upprättat en anmälan om ”störande av allmän sammankomst”, ett brott som kan ge upp till 6 månaders fängelse, skickades några poliser dit för att söka upp och identifiera den misstänkte. Enligt aktivisterna var dock agerandet onödigt aggressivt.

– Då grep tag i min kompis och att hen skulle följa med, utan att berätta varför, och var hotfulla och absolut inte kommunikativa. Sedan började de började slita och dra i mina kompisar, och när vi vägrade släppa varandra slog en polis mig över halsen så att jag ramlade baklänges. De var brutala, trots att vi bara ville veta vad det handlade om. Festivalledningen har också kritiserat polisens agerande i parken för att ha skett på ett “aggressivt och provocerande sätt” och kallar agerandet för “oacceptabelt”.

– Vi hade förväntat oss att om någon polis skulle komma dit så var det dialoggruppen, säger Tasso Stafilidis.


För tillfället jobbar man med att ta fram en plan för hur man ska göra om något liknande torsdagens incident inträffar i framtiden. Trots att man redan i ett tidigt skede identifierat polisföredraget som en programpunkt med hög säkerhetsrisk vidtog man inga särskilda åtgärder:

– Tyvärr hade vi ingen färdig strategi för hur vi gör när det är våra egna som försöker sabotera, och det beklagar vi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV