Startsida - Nyheter

Helena af Sandberg skydde inga medel

När Helena af Sandberg höll sitt tal hyllade hon damfotbollen. Hon nämnde inte ens herrfotbollen. Detta var väl planerat med ett tydligt syfte - att sätta fokus på damfotbollen som alltid fått och fortfarande står i skuggan av herrfotbollen.

När hon avslutade talet var det många som väntade sig att den största av de största, den som gör henne helt knäsvag som Helena af Sandberg uttryckte det, skulle vara Zlatan. Men så blev det inte. För Helena af Sandberg var det självklara valet - Pia Sundhage.


Var det medvetet att inte säga damfotboll och att inte ens nämna herrfotbollen?

– Självklart, det är ju bara att titta på den här galan. Den får inte lika mycket uppmärksamhet som herrfotbollen. Jag tycker dessutom inte om att kalla det för damfotboll. Därför valde jag att säga landslaget i stället.


Och fotbollen var viktig för dig...

– Ja, den var väldigt viktig när jag var liten och även nu. Jag vill hylla sporten och dessa grymma brudar. Vi måste hjälpas åt att lyfta den så kallade (Dam)fotbollen.


Det var många som höll andan när du sa "och nu till den störste av de alla..." Det viskades på läktarna "Zlatan, Zlatan", men du drämde till med Pia Sundhage.

– Det kändes fett, dessutom är det sant. Pia Sundhage var min idol när jag var liten. Det kändes häftigt att kunna slå ett slag för dessa grymma brudar som jag tycker förtjänar massa uppmärksamhet. Kan jag hjälpa till med det så gör jag det jävligt gärna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV