Startsida - Nyheter

Helt enligt partilinjen i tvångssteriliseringsfrågan

Som väntat röstades idag regeringens proposition om förändringarna i Lagen om fastställelse av könstillhörighet i vissa fall igenom. Från och med den 1 januari är det inte längre ett krav att den som vill ändra sitt juridiska kön är svensk medborgare. Samma dag tas kravet på att vara ogift bort ur lagtexten, men detta krav har i praktiken inte tillämpats sedan ett utslag i förvaltningsrätten i Stockholm 2010.

Med dessa ändringar kvarstår lagens krav på att den som vill ändra sitt juridiska kön ska vara över 18 år och steril eller på annat sätt sakna fortplantningsförmåga. I propositionen uttrycker regeringen tydligt att tvångssteriliseringen ”bör avskaffas”. Först ska dock ”de rättsliga konsekvenserna” av detta ”utredas skyndsamt innan regeringen återkommer med ett förslag till lagstiftning i denna del. Ändringarna bör kunna träda i kraft den 1 juli 2013”.

– Tvångssteriliseringarna hade kunnat tas bort redan nu. Konsekvenserna för annan lagstiftning kan hanteras ändå. Mänskliga rättigheter måste väga tyngre än administrativa svårigheter, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL och Emelie Mire Åsell, förbundsordförande för RFSL Ungdom i ett pressmeddelande.

Den 15 mars fastslog förvaltningsrätten i Stockholm att steriliseringskravet strider mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Socialstyrelsen, som var den förlorande parten i målet, valde att överklaga och fallet kommer under året att tas upp i Kammarrätten.

– Nu finns alltså en överhängande risk att domstolen hinner före med sitt utslag och att situationen som regeringen vill undvika med att fördröja förändringen uppstår ändå. Ur rättssäkerhetssynpunkt är ett tvingande domstolsutslag inte att föredra framför en på politiskt väg förändrad lagtext, säger Ulrika Westerlund.

Angående 18-årsgränsen anser regeringen att ett eventuellt borttagande av denna behöver utredas ytterligare.

– Det är oerhört centralt att också denna utredning kommer igång snarast. För många unga transpersoner är det avgörande att få byta juridiskt kön före 18 års ålder. Den psykiska ohälsan i gruppen är stor och för många är det främst det juridiska könet som skapar problem i vardagen, inte kroppen. En utredning av 18-årsgränsen måste regeringen ta initiativ till nu, säger Emelie Mire Åsell, förbundsordförande för RFSL Ungdom.

– Trots att vi är kritiska till att inte alla nödvändiga ändringar av lagen kommer på plats på en gång, är det naturligtvis ändå glädjande att förändringsarbetet har kommit så här pass långt och att vi har en politisk lösning där alla regeringspartierna och den rödgröna oppositionen är överens om att tvångssteriliseringarna ska tas bort, säger Ulrika Westerlund och Emelie Mire Åsell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV