Startsida - Nyheter

Henbok väcker debatt

Hej, Karin Salmson, förlagschef på Olika förlag, vad har ni mött för reaktioner på användningen av hen?

– Framför allt har det varit positiva reaktioner. Många är glada och säger äntligen. En del tycker det är märkligt att det är den första henboken och säger att de trodde det hade gjorts för länge sedan. Sedan finns det förstås de som är arga och upprörda och ser det som ett försök att dölja eller gömma könet. De uttrycker farhågor för att det biologiska könet ska försvinna, vilket ju vore en väldigt oväntad följd av en bok… Men den kritiken kommer främst från nationalistiskt och antifeministiskt håll och verkar sitta ihop med ett förakt för att vara olika och annorlunda. Ytterst handlar det om ett förakt för svaghet.

Men även utanför extremistkretsar finns ju en skepsis mot bruket av hen, har ni mött kritik från språkforskare?

– Språkrådet är inte odelat positivt, de avråder från bruket av hen och hänvisar till svårigheter med att böja det. De menar också att hen kan upplevas obekvämt av läsaren och så ta fokus från berättelsen. Och visst, jag tycker själv att det är obekvämt i början. Men frågan är om det inte kan vara värt lite motstånd om poängen i slutändan är större än besväret i läsningen.

Har ni några flera henböcker på lager?

– Ja, vi har ytterligare en på gång. Det är också en bilderbok, jag tror det dröjer ett tag innan vi ger ut en kapitelbok med hen. En bilderbok förmedlas ju av en vuxen som kan förklara, men för barn som precis börjat läsa och kämpar med läsningen kanske tiden inte är mogen att introducera hen. I skolan skulle i och för sig en henbok kunna vara en bra utgångspunkt för samtal om kön och vad kön är. Men det kommer. Jag tror att bruket av hen kommer att öka. I alternativa medier förekommer det redan och ungdomar är mycket mer öppna för hen än vi i medelåldern. Trots att jag som de flesta feminister känner av en sorts backlash så har mycket hänt de sista åren. Vi har drivit Olika i fem år, och bara för två år sedan hade vi inte vågat oss på att ge ut en henbok. Men idag finns det trots allt den levande diskussion där normer ifrågasätts.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV