På scen sitter Sveriges Karin Söder tillsammans med efterträdarna Maud Olofsson och Annie Lööf. De diskuterar under utfrågning av Pelle Thörnberg hur det kommer sig att Centern är det enda svenska riksdagsparti som gjort om konststycket att välja en kvinna till partiordförande tre gånger.
Trion diskuterade bland annat vad som skiljer dagens politiska klimat, inom partiet och i Sverige, från gårdagens och vad som kan tänkas bli viktigt framöver. Det bubblar av förfärat skratt när Karin Söder beskriver det bemötande hon fick bland annat som kvinnlig utrikesminister på utlandsvisiter. Hon berättar om hur Air France på en resa placerade henne i ekonomiklass medan hennes fyra manliga sekreterare fick sitta i första klass.
– Det var uppseendeväckande på flera sätt, hur man behandlade kvinnor. Och hur man behandlade sekreterare.
Centern har under sin historia drivit många jämställdhetsfrågor och utbildat kvinnor i politik och demokratiprocesser. De har arbetad för en utbyggd barnomsorg, att kvinnor ska få prästvigas, en handlingsplan för mäns våld mot kvinnor och har än i dag ett av Sveriges största kvinnoförbund. Inför framtiden tycks det dock oklart hur jämställdheten ska lyftas. Viktigt, förutom att man vill öka kvinnors företagande, är kanske framförallt hur de frågor man driver ska kommuniceras till väljarna.
Inga hemmafruar i jordbruket
Karin Söder menar att det knappast är en slump att det är just Centern som varit ledande bland riksdagspartierna inom många frågor som rör kvinnors rättigheter. Bondepartiet har drivits av och arbetat för jordbrukssamhället, småföretagare på landsbygden där man och kvinna arbetade sida vid sida och varit beroende av varandra. Ofta var männen borta och då var det kvinnorna som ledde arbetet på gården.
–I jordbrukssamhället har det aldrig funnits några hemmafruar, kvinnorna var yrkesarbetare. Pedagoger som lärde upp inte bara de unga utan även de anställda, säger Karin Söder och menar att den historien har fört med sig en respekt för både individen och kvinnan.
Annie Lööf är stolt över att vara tredje kvinnliga partiledare i ett parti som inte använt könskvotering och har flera kvinnor på tunga poster.
– Vi sitter där för att vi har engagemang och erfarenheter som kompletterar varandra.
Pelle Thörnberg beskriver henne som ung och en smula arg, han undrar om det är svårt att fortsätta vara arg på partiledarposten. Annie Lööf bedyrar att hon fortfarande är precis samma person, men visst:
– Som partiledare får man sätta partiets bästa i första rummet. Då får ens personliga åsikter ibland stå tillbaka.
Viktiga förebilder
En av anledningarna till att Annie Lööf valde att engagera sig i Centern var det modiga partiledarskap som hon anser att Maud Olofsson stått för, det är tydligt att både hon och Karin Söder varit viktiga förebilder för många inom partiet. Och även om Maud Olofsson säger att hon tränar på att ta det lugnt och att ”det är så skönt att inte behöva ha åsikter om allt mellan himmel och jord” tycks hon njuta mycket av att just få uttrycka vissa åsikter som hon tidigare hållit inne med på grund av partiledarposten. Bland annat uttrycker hon en önskan om en jämnare fördelning inom Alliansen.
– Det finns en särskild gemenskap inom könet, som att man har gemensamma erfarenheter. Jag fick ofta lyfta jämställdhetsfrågorna själv. Jag kunde önska att fördelningen varit två-och-två. Men kvinnor måste beskriva verkligheten som vi ser den, gör vi inte det kommer det aldrig att bli någon ändring.