I tisdags meddelade Egyptens nya president Muhammed Morsi att han kommer att utnämna två vice-presidenter, en kvinna och en kristen kopt. Budskapet, liksom i hans tevesända tal i söndags är ett enat Egypten som ska värna allas rättigheter, såväl den kristna minoriteten som kvinnor.
Hur Muslimska brödraskapet kommer att navigera mellan sekulära, salafisters och militärens intressen återstår att se. Men att söndagen i var en historisk dag är de flesta överens om.
Och även många egyptier som politiskt står långt ifrån Muslimska brödraskapet drog en lättnadens suck efter några nervösa veckor av försenade valresultat och ett parlament som upplösts av militären.
I valet mellan Morsi och den tidigare Mubarak-ministern med ett förflutet i militären, Ahmed Shafiq, sågs den senare som det sämre alternativet. Morsis vinst ses som ett steg i rätt riktning bort från militären. Än är det dock oklart hur förhandlingarna mellan Brödraskapet och militären har sett ut, och vilken hållning Morsi kommer att inta gentemot den gamla regimen.
Glädjescener på Tahrir
De demonstrationer som hölls på Tahrir-torget under förra fredagen och lördagen byttes under söndagen till glädjescener. Även de som helst skulle ha sett en helt annan person på presidentposten firade på torget. Journalisten Nadia el–Awady var en av dem. Hon skriver på sin blogg Inner Workings of My Mind att hon förvånades över sin starka reaktion då Morsi stod som vinnare. Trots att hon själv hade röstat blankt för att hon inte ville bidra till att någon av de två kvarvarande kandidaterna Morsi och Shafiq vann började hon skaka och gråta av lycka:
– Jag kunde inte tro att äntligen, efter allt det som det här landet och allt dess folk har gått igenom, så har den tidigare regimen fallit. De kommer inte att styra mig eller mitt land igen, åtminstone inte på länge. Den tidigare regimens fall innebar att Muslimska brödraskapet vunnit. Men i det ögonblicket så brydde jag mig inte om det. Jag var så otroligt lycklig, skriver Nadia el-Awady.
Ibrahim inte orolig
Gigi Ibrahim, en av de aktivister som blev kända världen över i samband med upproret mot Hosni Mubarak reagerade kraftigt mot den internationella oron över Morsis vinst. På Twitter skrev hon att hon kunde förstå folks rädsla för att Morsi inte kommer att genomföra revolutionens krav och mål men att hon såg mycket av mediebevakningen som skrämselpropaganda:
– Det kommer han inte och det kan han inte, men att han är en ”islamist” är det sista jag oroar mig för, skrev Gigi Ibrahim, socialist och medlem i trotskistiska Revolutionära socialister som spelade en viktig roll i mobiliseringen mot Mubarak.
– Frånsett mina skiljaktigheter med brödraskapet och mitt djupa motstånd mot deras politik är jag mycket glad att Shafiq förlorade.
”Från autokrati till teokrati”
Människorättsaktivisten och bloggaren Dalia Ziada gav uttryck för en mer pessimistisk syn i en intervju med den egyptiska tidningen Bikya Masr då hon sa att Egypten bytt system från autokrati till teokrati. Ziada varnar för att kampen för kvinnors rättigheter nu kommer att försvåras.
– Jag är mycket orolig för att de kommer att ta min frihet ifrån mig, men jag tror också att jag kan stoppa dem. Som revolutionär fällde jag Mubarak, säger Dalia Ziada som är ordförande för den icke-statliga organisationen Ibn Khaldun Center for Development Studies i Kairo.
I en kommentar till valet publicerade Pew Research Center igår en undersökning som genomfördes under våren, enligt vilken många egyptier anser att islams ställning inom politiken har stärkts. Hela 60 procent sade sig också vara för att landets lagar strikt ska följa Koranens principer, medan 6 procent förespråkade en sekulär syn på lagstiftningen. Och Dalia Ziada är orolig för att kvinnor som ifrågasätter patriarkala strukturer kommer att få det svårare. Hon menar att islamister kommer att se kritik av kvinnors situation som en kritik av religionen:
– Det kommer att ses som en utmaning av Gud. Det är mycket svårare, det är därför vi är så rädda, sade hon till Bikya Masr.
Nya brutala övergrepp
Trots att sexuella trakasserier och övergrepp länge har plågat kvinnor i det offentliga rummet i Egypten har flera vittnat om att dessa har eskalerat vid Tahrir-torget den senaste tiden, något Feministiskt Perspektiv rapporterade nyligen. I samband med söndagens firande skedde nya övergrepp. Bland annat blev Nadia el-Awadi utsatt. Hon lyckades dock sätta stopp för övergreppet genom att slå mannen på huvudet och sparka honom flera gånger i skrevet skriver hon i sin bloggpost.
Värre gick det för den brittiska journalisten Natasha Smith som utsattes för mycket grova övergrepp av män som slet av henne kläderna och penetrerade henne med sina fingrar. Smith var i Egypten för att göra en dokumentär om kvinnors rättigheter efter revolutionen. Attacken liknar den mot Lara Logan som dagen då Mubarak föll den 11 februari förra året utsattes för en brutal våldtäkt och övergrepp på Tahrir-torget.
Enligt en undersökning som Egyptian Center for Women’s Rights genomförde 2008 hade 83 procent av alla egyptiska kvinnor och 98 procent av alla utländska kvinnliga besökare utsatts för sexuella trakasserier. En ny demonstration mot sexuella trakasserier är utlyst till fredag av Facebookgruppen Sexual Harassment Action Group.