Startsida - Nyheter

Historiskt parlamentsval i Libyen

33 kvinnor har valts in i Libyens parlament och kommer ha omkring 16 procent av platserna. Det liberala koalitionspartiet fick flest av de 80 platser som reserverats för partier. Muslimska brödraskapets parti fick 17 platser och övriga gick till mindre partier. 120 platser hade reserverats för oberoende kandidater, som nu uppvaktas av ledare för de två ledande partierna i syfte att skapa ett dominerande block.

Valresultatet presenterades vid en stor ceremoni i närvaro av libyska tjänstemän, politiker och utländska diplomater tio dagar efter det historiska valet.

The Voice of Lybian Women, en icke-statlig kvinnoorganisation som grundades i augusti 2011, kallar det en stor dag för demokratin och en stor dag för Libyens kvinnor.

Särskilt vill de passa på att uttrycka sitt stöd och sitt förtroende för de 33 kvinnorna som blir ledamöter i parlamentet, varav endast en var oberoende kandidat, men sju har genomgått det utbildningsprogram som organisationen hållit i för kandiderande kvinnor.

Libyens nya kongress har i uppdrag att utse en ny tillfällig regering och styra landet för en ungefär ett år övergångsperiod, tills nya val kan hållas på grundval av en ny konstitution.

Stora beslut kräver två tredjedelars majoritet, vilket gör det osäkert vilka politiska krafter som kommer att dominera parlamentet under övergångstiden. Oavsett om det blir den liberala eller islamska koalitionen kommer männen utan tvivel att vara i majoritet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV