Startsida - Nyheter

Historiskt val där kvinnorna väljer men inte väljs

Favoriterna enligt opinionsundersökningar var två män med anknytning till Muslimska Brödraskapet och två före detta ministrar från Mubarak-regimen. Trots detta har det oväntade stödet för vänster-nasseristen Hamdeen Sabahi, en omtyckt oppositionell politiskt aktivist med krav på social rättvisa som deltog i revolutionen, varit överraskande högt. Många unga tycks ha röstat på honom. Men om han lyckas komma vidare till valets andra omgång, som äger rum i juni, är fortfarande oklart.

Ahram Onlines reporter, Lina El-Wardani, skrev att Khaled Saids mor i Alexandria röstade för Sabahi och har uppmanat folket att göra det samma. Khaled Said är den unga bloggaren som brutalt mördades av Mubaraks polis och blev symbolen för januarirevolutionen 2011. Kvinnors valdeltagande rapporteras ha varit högt. Det har funnits krav från kvinnoorganisationerna att en kvinna väljs som vice president. En av islamisternas favoriter Aboul Fotouh,tidigare medlem i Brödraskapet med stort stöd från salafisterna, har gett löftet att välja en kvinna som sin högra hand.

Vid 17-tiden igår, den 24 maj skrev Egypt Independent så här: En supporter av Mohamed Morsi (Brödraskapets kandidat)delade ut mat och socker bland valdeltagare i Qena-distriktet, enligt en valobservatör, enligt Hurra Naziha Coalition.

Hurra Naziha Coalition är en oberoende kommitté bestående av 70 organisationer som observerar vallokalerna runt om i landet. Flera tusen valbevakare från frivilliga organisationer, bland dem kvinnorättsaktivister, samt internationella organisationer finns på plats.

29 maj kommer det officiella valresultatet att presenteras. Men redan på fredag kommer egyptier får en aning vilka som har klarat första valomgången.

Under eftermiddagen på torsdagen rapporterade egyptiska medier att Ahmed Shafiq, tidigare statsminister och överste som rival till Amr Mussa (före detta utrikesministern) ska dra sig ur spelet och lämna Amr Mussa som motkandidat mot Brödraskapet i sista omgången i juni.

Strax före midnatt höll Brödraskapets parti Freedom and Justice presskonferens och deklarerade sin kandidat Morsi som ledande i presidentvalet. Detta trots att bara 250 vallokaler, det vill säga 2 procent av de totala rösterna var räknade vid den här tiden. ”50 procent av röstberättigade deltagit i valet” har det sagts och det egyptiska folket fick partiets uppskattning.

På fredagsmorgonen annonserade Brödraskapet att Morsi kommer att möta Shafiq (överste och fd statsminister) i nästa valomgång, enligt Ahram Online.

Saba Nowzari, Kvinna till kvinnas fältrepresentant i Kairo, har gjort ett blogginlägg om presidentvalet. Hon citerar människorättsaktivisten Azza Kamel: "Jag är konfunderad och verkligen inte glad. Men vad kan vi göra annat än att fortsätta". I am confused and certainly not happy. But what can we do if not continue?"

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV