Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattson Weijber kände inte till att FBC Engelholms arbete med jämställdhetsutbildningar dragit ut på tiden efter incidenten med den sexistiska speltaktiken.
Förra veckan följde Feministiskt Perspektiv för tredje gången upp incidenten med den sexistiska speltaktiken i innebandyklubben FBC Engelholm. Sju månader efter att nyheten kom ut har de inte kommit i gång med någon utbildning och den aktuella tränaren är sedan länge tillbaka i klubben efter en kort tids avstängning.
RF:s Karin Mattson Weijber, sade i Aktuellt samma dag som nyheten rullade ut att det som skett är helt oacceptabelt och att hon förväntar sig att klubben tar tag i detta omedelbart.
Mattsson Weijber riktade även hård kritik mot träningsmetoderna. ”Fullständigt omdömeslöst. Helt obegripligt hur detta kan försiggå år 2012”, sade hon till TT.
”Jag vet inte”
När Feministiskt perspektiv ringer upp henne och berättar att klubben inte kommit i gång med någon utbildning blir det först tyst i telefonen.
– Men de stängde av tränaren och arbetade aktivt med jämställdhetsfrågor. De tog hjälp av utbildare där nere och så här. Jag vet inte så mycket mer. Jag tror att det är otroligt viktigt att först att när omdömet brister handlar det om kunskapsluckor. Det vill jag understryka. De måste hålla i denna process och förstå att de saknar kunskap, säger hon.
Vi berättar också att klubben under sommaren fått en ny ordförande i styrelsen, vilket hon inte heller visste om.
– Då kanske det inte är så konstigt att det tagit tid. Det är inte bara ordföranden som styr föreningen utan här har de säkert fokuserat på tränaren och tidigare styrelse. Att de inte har påbörjat något efter sommaren, det tycker inte jag är något konstigt.
Men de har inte påbörjat någon utbildning på sju månader. Tränaren är tillbaka utan utbildning. Tycker du inte att det är konstigt, med tanke på det som faktiskt skedde?
– Kanske de har för avsikt att påbörja allt nu i höst. Jag vet inte. Jag är inte uppdaterad på det. Fast det är inte min bild att de inte gjort något.
Hur ser din bild ut?
– Att de gjorde ett antal saker då. Som jag uppfattade det så kontaktade de Jesper Fundberg och hade kontakt med styrelse utbildarna i Hallandsdistriktet och gjorde saker med dem.
Tycker du att det är tillräckligt?
– Det är helt omöjligt för mig att säga, det beror alldeles på vad de gör, hur djupt de går in i det. Jag kan inte svara på det. Man kan alltid göra mera, det är helt klart, men om detta är tillräckligt? Jag hoppas att du förstår att om man inte själv har varit med i det jobbet så är det svårt att veta.
Omdömet sviktar
Däremot anser Karin Mattsson Weijber att det är viktigt att klubben inkluderar föräldrarna i det kommande arbetet. Hon blir inte förvånad när hon får höra att föräldrarna till pojkarna i laget hela tiden har stöttat tränaren.
– Det tycker jag ofta är ett problem när det gäller den här typen av problematik. Att de som ser saker inifrån inte ser vad det här handlar om för signaler. Vad det säger om synen på tjejer. De där reaktionerna finns i andra sammanhang också där man vill tona ner det. Det är säkert inte illa ment men omdömet sviktar.
Mattson Weijber säger att sådant här arbete måste få ta tid.
– Man blir ju inte klar men en kortare insats. Detta är värderingsfrågor och det tar ett tag att komma till botten med detta. Det är min kommentar på temat om det är tillräckligt eller inte. Det kanske inte är vad man gör som det handlar om utan uthålligheten.