Sörskogens a-lag på herrsidan har stängts av på grund av homofobi. Det var deras egen klubb som tog beslutet efter att spelare använt sig av homohets mot spelare i Stockholm Snipers – en idrottsförening som främst vänder sig till homo-, bi- eller transsexuella.
Feministiskt Perspektiv har skrivit om många olika händelser som visar att idrottsrörelsen präglas av homofoba, sexistiska och rasistiska strukturer.
Ofta avfärdas händelser som engångsföreteelser och sedan händer inte särskilt mycket mer. Men Sörskogens IF nöjer sig inte med att beklaga, utan vidtar också åtgärder.
Det visade klubben i veckan efter den match som klubbens a-lag på herrsidan spelade mot Stockholm Snipers i mitten av oktober och som fick omedelbara konsekvenser. Stockholm Snipers är en idrottsförening som främst vänder sig till homo-, bi- eller transsexuella och under matchen haglade glåporden mot deras spelare.
Enligt Mitt i Huddinge sade Sörskogenspelarna saker som ”du suger kuk för 50 spänn”, ”alla har HIV” och ”vi blir förmodligen smittade”. Då beslutade styrelsen att stänga av hela laget.
– Vi hade inte något annat val än att stänga av hela laget. Ordbruken lämpar sig inte inom fotbollen eller någon annanstans. Vi är en förening med 90 procent ungdomar och måste vara tydliga med vår värdegrund, säger Ketil Torp, ordförande i Sörskogen.
Avstängningen gäller resten av säsongen. Föreningen har också fått en bot från Stockholms fotbollsförbund på 5 000 kronor och representanter från styrelsen har gått en utbildning i Stockholms fotbollsförbunds regi.
Feministiskt Perspektivs sportredaktör Ida Ali välkomnar klubbens agerande.
– Det här är ett stort och oerhört viktigt steg i kampen mot homofobi inom idrotten och framför allt inom lagsporter på herrsidan, där den heteronormativa miljön är väldigt djupt förankrad, säger hon och fortsätter:
– Jag hoppas verkligen att fler klubbar tar efter Sörskogens IF. Svensk idrott måste börja ta sitt ansvar när det handlar om homofobi och sexism. I alla fall om den vill leva upp till idrottsrörelses vision – att alla är välkomna. Som det ser ut i dag är det tyvärr inte så.