Startsida - Nyheter

HRF varslar – mot sänkta löner

På fredag träder Hotell- och restaurangfackets varsel om strejk i kraft på 11 arbetsplatser – om inget avtal nåtts innan dess. HRF strider framför allt för trygga anställningar.
– Arbetsgivarna driver i dagsläget sina verksamheter på otrygg arbetskraft, säger Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell och restaurangfackets Stockholmsavdelning.

Av de anställda i hotell- och restaurangbranschen har endast cirka 40 procent en fast heltidsanställning. Många anställs på kontrakt som gäller ett fåtal dagar, veckor eller månader, vilket gör det svårare för de anställda att kräva sina rättigheter.

– Till skillnad från fast personal, som inte behöver riskera sin anställning, är de här personerna väldigt utsatta. Det finns studier som visar att fasta anställningar ökar anslutningsgraden till facket. I vår bransch blir det tydligt att vi har otroligt många som aldrig vågar kräva sin rätt, säger Jenny Bengtsson, ordförande för HRF Avdelning Stockholm-Gotland.

Strejkvarslet omfattar 1 080 anställda på hotell och restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Om inget avtal nåtts innan den 14 juni, utökas strejken till att omfatta ytterligare 16 Scandic-hotell med 1 200 anställda. Fackförbundet Handels har lagt ett sympativarsel som träder i kraft samma dag.

Översittarattityder av arbetsgivaren

När Hotell- och restaurangfacket och motparten Visita träffades vid förhandlingsbordet i helgen nåddes inga framsteg.

– Det måste finnas en gräns för hur billigt det ska vara att anställa någon i vår bransch. Vår motpart vill ha ett avtal som fryser eller sänker lönerna för många. Visitas förslag skulle innebära futtiga 530 kronor mer i månaden. Våra medlemmar har rätt till löner som det går att leva på, sade Ella Niia, förbundsordförande i Hotell- och restaurangfacket, i en kommentar.

Jenny Bengtsson ser två förklaringar till att förhandlingarna med Visita inte kommer någon vart. Den ena är att arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv vill hålla fast vid det så kallade märket – och motsätter sig därmed löneökningar som är högre än industrins 2,6 procent. Den andra förklaringen har enligt Jenny Bengtsson att göra med en översitteri-attityd från Visita.

– Vår motpart anser oss vara så svaga att de tror att de kan pressa oss att gå med på skitvillkor.

Peppad stämning trots hot och varningar

Själv upplever Jenny Bengtsson att stämningen ute på de varslade arbetsplatserna – liksom övriga arbetsplatser – är peppad.

– Den generella stämningen är: ”vi kan inte ta mer skit”! Jag tror att vissa har underskattat våra medlemmar och vår organisation. Det finns egentligen bara en styrka som får verksamheten att gå runt – det är vår arbetskraft. Om man utsätter den arbetskraften för dåliga villkor och dåliga löner så kommer arbetskraften att lägga ner arbetet en dag. Och den dagen närmar sig, säger hon.

Samtidigt har flera av fackets medlemmar utsatts för hot och varningar av arbetsgivarna sedan beskedet om varslet kom. Fackliga förtroendevalda har blivit utskällda och hotats med att deras arbetsliv kommer att bli förstört om strejken bryter ut. Enligt Jenny Bengtsson förekommer det också att arbetsgivare försöker spela ut arbetare mot varandra. Några arbetsgivare har även infört förbud mot att värva medlemmar under arbetstid, förbud mot att prata om strejken och utlovat extra betalning till de som vill arbeta under strejken.

De som är otryggt anställda – vilket en stor andel av HRF:s medlemmar är – har dessutom hotats med att inte få fler arbetspass om de stödjer strejken.

Det är ganska allvarliga hot, kommer ni att gå vidare med det här?

– Det är ju föreningsrättskränkning, det är väldigt allvarligt. Vi har dokumenterat allt som händer och kommer att ta upp det när avtalsrörelsen är över.

Jenny Bengtsson upplever att Hotell- och restaurangfacket har folkopinionen på sin sida. Huruvida strejken träder i kraft på fredag eller inte är fortfarande en öppen fråga. Det senaste besked Jenny Bengtsson fick från HRF:s ledning var att läget i förhandlingarna var fortsatt dött, där de olika parterna vill diskutera helt olika saker.

– Arbetsgivarparten är mest intresserad av att diskutera ungdomspraktikavtal, där alla under 26 ska jobba för 75 procent av lönen i två år, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV