Startsida - Nyheter

Idrottslyftet behöver mer jämställdhet

Idrottslyftet är ett projekt som drivits de fyra senaste åren och har haft som mål att få barn och ungdomar att fortsätta idrotta längre upp i åldrarna.

Nu har den första fyraårsperioden tagit slut och Riksidrottsförbundet har därför utvärderat hur det har gått.

Det visar sig att de flesta tillfrågade förbund och föreningar är mycket positiva till satsningen och menar att den gett goda resultat.

Däremot finns det en del att förbättra. Till exempel står det tydligt i målen för Idrottslyftet att både jämställdhet och jämlikhet ska vara självklara delar i arbetet. Det har det blivit lite si och så med.


Kunskap saknas

Utvärderingsrapporterna visar att det finns en stor okunskap kring de här frågorna, många tror till exempel att jämställdhet och jämlikhet är samma sak.

Och även om kunskapen är hög i förbundsledningarna kring de mål som finns för hur man ska arbeta med jämställdhet saknas den kunskapen nästan helt i många förningar.

Utvärderarna tror att avsaknaden av medveten gör at idrotten kan upplevas som exkluderande för vissa grupper och att det därför är mycket viktigt att föreningarna blir bättre på de här frågorna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV