Startsida - Nyheter

Ingen kvinna bland Egyptens presidentkandidater

Bothaina Kamel var den enda kvinna som planerade att ställa upp på presidentvalet i maj i Egypten blev tvungen att hoppa av. Som partipolitiskt oberoende kämpade hon till sista dagen för att uppfylla kraven för registrering, nämligen att samla ihop 30 000 signaturer som nominerar henne. Men det gick inte.

Al Ahram beskrev henne den 5 april, fortfarande som presidentkandidat, som ”välkänd media broadcaster och radikal aktivist och feminist” som stod emot pro-Mubarak-figurer på radio och tv...” Men den 8 april förklarade Kamel under en presskonferens att hon inte får registrera sig som kandidat. Och med detta förlorade Egyptens första presidentval efter revolutionen den enda kandidaten som var kvinna.

Bothaina Kamel sade till medier i Egypten att hon visste att det skulle vara tufft men hon ville med sin insats visa egyptiska kvinnors beslutsamhet när det gäller politisk delaktighet. På sin Facebook-sida skrev Kamel att tiden då hon reste runt för att träffa folk, har varit bland de bästa i hennes liv. Hon berättade att hon blev dödshotad av islamister, blev slagen och trakasserad, men hon ångrar inte sin kamp. Kamel kommer nu att bevaka presidentvalet och fortsätter med sin kamp mot korruption i samhället och för att förverkliga revolutionens krav på social rättvisa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV