Prenumerera

Logga in

Nyheter

Ingen svensk medalj när damerna skrev boxningshistoria

Sverige blev medaljlöst när boxaren Anna Laurell föll i kvartsfinalen mot USA. Men trots detta blev det succé för damernas premiär i OS. Bettan Andersson var på plats i London och rapporterar initierat om matcherna, chanserna och hur det blev med kjolkravet.

Boxningen var sista idrotten att släppa in damerna på OS programmet och vägen dit har inte varit enkel. Men väl på plats har det blivit stor succé.

Fullsatt arena varje dag, bra boxning och en överväldigad publik. När första boxarna gjorde entré i ringen var det många glädjetårar som föll.

Vägen dit har inte varit lätt för de aktiva, endast tre av tio viktklasser är med på detta OS och endast tolv deltagare i varje klass. Det är 51 kg, 60 kg och 75 kg, de är sen uppdelade så varje kontinent har ett visst antal platser.

För Europa, som är den starkaste kontinenten, gäller fyra platser i varje viktklass. Boxningen har visat sig göra större succé än vad många trodde var möjligt.

2009 togs beslutet att damerna skulle få vara med på OS, det beslutet innebar att länder som tidigare inte satsat på damerna nu började med det.

Vi kan framförallt se det på nationer som har en lång tradition av boxning för herrarna exempelvis Kazakstan, Tadjikistan med flera. Dock förvägrar Kuba ännu kvinnor att boxas.

Ryssland – bästa nationen

Det är endast fem länder som har med boxare i alla tre viktklasserna: Ryssland, Storbritannien, USA, Brasilien och Kina. Här hittar vi de länder som har haft de tre senaste OS, har det nuvarande och ska ha nästa.

Samt Ryssland som är den bästa nationen i boxning.

Bästa boxaren är irländska Katie Taylor som är en stor stjärna på Irland. När hon går upp i ringen är det svårt att inte tro vi är på Irland med mängder av flaggor över hela arenan och det är under hennes matcher som det högsta decibelvärdet mätts upp på OS.

Att kvala in som Europé har varit oerhört tufft, men vår Anna Laurell lyckades i 75 kg, hon har för övrigt en lång fantastisk karriär, hon deltog på första VM 2001 där hon tog guld och har med sig två VM-guld och tre EM-guld samt silver och brons från både VM och EM.

Anna vann sin första match mot en australiensiska men föll sen i kvartsfinalen mot en ung och oerhört lovande boxare från USA, men hon gjorde det med flaggan i topp och slutar nu sin långa karriär.

Få kjolar

Arrangemanget här i London har varit mycket bra, en trevlig och bra arena. Boxningen är på Excel som innehåller fem arenor i en jättelokal, alla läktare är mobila då lokalen ska användas till mässor efter OS.

Transporter fungerar bra och det finns många funktionärer som hjälper alla tillrätta.

Damerna har gjort succé och Sverige kan vara stolta över att ha varit pionjärlandet. Men jag blir såklart beklämd när jag på deras hemsida ser att de osynliggjort det mesta av Sveriges insats.

Jag kan också konstatera att det internationella förbundet inte lyckats något vidare i sin kjol-kampanj. Endast två boxare har haft kjol, Polen och Australien, Polens tvingar sina aktiva till att bära klädesplagget.

De flesta boxare har även struntat i regeln med tighta linnen utan att det blivit problem. Det har funnits en respekt för boxarna som idrottare utan att kön har blandats in i formerna för arrangemanget.

Nu hoppas och tror de flesta att det kommer att bli fler viktklasser till OS i Rio 2016, minst två till.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV