Startsida - Nyheter

Inkontinens tre gånger vanligare efter vaginal förlossning

Förekomsten av urininkontinens 20 år efter förlossningen är betydligt högre hos kvinnor som fött vaginalt jämfört med kvinnor som förlösts med kejsarsnitt. Ökningen gäller om kvinnan endast fött ett barn - men kan förmodas vara ännu högre efter fler vaginalförlossningar. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin.

Forskaren Maria Gyhagen och hennes kollegor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har i en ny studie studerat förekomst och riskfaktorer för urinläckage hos kvinnor 20 år efter genomgången förlossning. Resultaten visar att inkontinens är avsevärt vanligare bland de som fött vaginalt: över 40 procent av vaginalföderskorna hade urinläckage två decennier efter förlossningen, jämfört med 29 procent av de som förlösts med kejsarsnitt.

Studien visar också att bland de kvinnor som drabbats av läckage i mer än tio år var vaginalföderskorna tre gånger fler än de kvinnor som förlösts med kejsarsnitt.

– Urininkontinens är en vanlig åkomma som drabbar vuxna kvinnor i alla åldrar och det kan inverka negativt på livskvaliteten. Men det är viktigt att understryka att kejsarsnitt är förknippat med andra risker, både för barnet och för mamman, säger Maria Gyhagen.

Omfattande studie

I studien, som publiceras i tidskriften British Journal of Obstetrics and Gynaecology, ingår 6 150 kvinnor som alla fött endast ett barn. Uppgifterna bygger på studien SWEPOP (Swedish pregnancy, obesity and pelvic floor) från 2008, där data hämtats bland annat från det medicinska födelseregistret.

Forskarnas slutsats är att en vaginalförlossning påverkar bäckenbotten, med bland annat åtföljande urinläckage och att effekten av en vaginalförlossning jämfört med en kejsarsnittsförlossning kan ses 20 år senare när kvinnorna blivit medelålders. För de gravida kvinnor som oroar sig för att förlossningen ska leda till senare urinläckage, så finns nu ett mått på denna riskökning. Detta är en aspekt på hälsoeffekter av barnafödande. Men valet av förlossningssätt bestäms efter att man beaktat en mängd olika medicinska för- och nackdelar som berör både kvinnan och barnets hälsa.

Maria Gyhagen och hennes kollegor har också undersökt hur vikt och BMI påverkar risken för urininkontinens. Resultaten visar att kraftig övervikt ökar risken för urinläckage nästan lika mycket för både vaginal som kejsarsnittsförlösta kvinnor.

Hur minska risken för urinläckage

Goldina Smirthwaite forskar om vårdtillgång och vårdkvalitet ur ett genusperspektiv. Hon understryker att Sverige har en väldigt bra och säker mödra- och förlossningsvård ur ett globalt perspektiv:

– Ändå är det inte helt riskfritt att föda barn, och kanske kan det aldrig bli det heller oavsett hur bra vården skulle vara.

Goldina Smirtwaite tycker att det skulle vara intressant att ställa sig frågan om det finns något vården kan göra för att minska risken för urininkontinens efter förlossningar:

– Studerar man ojämlikhet i vården kan man se att det kan skilja sig mycket mellan olika landsting hur mycket kvinnor spricker vid förlossningar. Det är alltså inte naturgivet att kvinnor skulle få stora bristningar i underlivet i samband med barnafödande. Istället är det något som vården kan påverka. Utifrån de resultaten tycker jag det är intressant att ställa frågan: finns det något förlossningsvården kan göra för att minska risken för urininkontinens?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV