Startsida - Nyheter

Interaktiv Säkerhet modererar svensk media

Interaktiv Säkerhet (IS) är företaget som modererar nästan samtliga svenska mediers kommentarsfält.

GP, DN, AB, Expressen, SVT debatt, SVD, TV4 och Sveriges Radio är bara ett litet urval av IS:s uppdragsgivare.

En rad bloggare hävdar nu att deras kommentarer av feministisk och antirasistisk karaktär plockas bort i större utsträckning än de motsatta.

Vi har också tagit del av flera bloggares mailväxlingar med aktuella medier där bloggarna bett om förklaringar till att deras kommentarer blivit bortplockade.


Tycker samma sak

Bloggarna, som vill vara anonyma, är inte de enda som upprörts. Diskussionen har varit ganska intensiv alltsedan massakern på Utöya, då många redaktioner skärpte policyn när det gällde just kommentarsfälten.

I en artikel i Nöjesbladet den 9 April säger André Mabande, informationsarkitekt och personen bakom ”Ingen kommentar”, en blogg om kommentarssystem, att möjligheten att vara anonym är precis lika stor som tidigare och att debattklimatet inte har förbättrats.

– Ärligt talat ser jag ingen större skillnad. De stora dagstidningarna har bara minskat kommentarsmöjligheterna radikalt, från nästan alla texter till i stort sett bara opinionsmaterial. Hos de stora kvällstidningarna är det lite fler kommentarer från redaktionen, men det är fortfarande ganska laglöst land, säger han till Nöjesbladet.

Samtliga bloggare som Feministiskt Perspektiv har haft kontakt med tycker samma sak. Många kvinnor som är aktiva i diskussioner på kommentarsfälten har slutat skriva just på grund av den olustiga ton som angriper dem.

Bloggarna anser också att deras kommentarer som är helt enligt reglerna, massanmäls av ”rabita meningsmotståndare som plockas bort av moderatorer på IS och som heller inte läggs tillbaka efter påstådd granskning.


"Vi är människor"

VD:n för bolaget Interaktiv Säkerhet, Klas Karlsson säger att de bara följer de riktlinjer som deras uppdragsgivare har givit dem.

– Vi själva står inte bakom censureringar och får absolut inte plocka bort kommentarer av politiska skäl. Om vi skulle ta sådana beslut skulle uppdragen självklart upphöra på grund av att vi då inte sköter vårt jobb.

Han säger också att det är upp till arbetsgivarna att ta beslut om var gränserna går gällande modereringarna.

– Visst kan ett inlägg missats. Vi är människor. Men regelmässigt är det den praxis som uppdragsgivarna ger oss som vi följer.

Skiljer sig reglerna mellan de olika uppdragsgivarna?

– Nja, visst finns det vissa som drar snävare gränser om vad som är acceptabelt eller inte, men generellt sätt så ser det likadant ut.

Vilka medier skiljer sig mest?

– Det varken kan eller tänker jag som du säkert förstår inte svara på.

När Feministiskt Perspektiv vill läsa upp några kommentarer som tagits bort respektive fått stå kvar är Klas Karlsson inte intresserad av att lyssna.

– Av princip kommenterar vi inte enskilda kommentarer. Om man nu sitter och letar och letar och tillslut finner några kommentarer som man kan ifrågasätta så kan man lyckas

Anser du att man kan känna sig trygg med Interaktiv Säkerhet?

– Ja, det är så här. Så länge våra uppdragsgivare är trygga så kan man vara trygg. Men de vet ju också att om de skulle sköta detta själva så kommer det att begås misstag.

Upplever du att uppdragsgivarna är trygga med er?

– Vi har funnits i sex och ett halvt år. Det är ingen uppdragsgivare som sagt upp sitt samarbete med oss av kvalitetsskäl, så det får man väl säga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV