Stockholm Pride firas i år för femtonde gången. I Sverige är detta inget konstigt och det finns runt om i landet flera lokala Pridefestivaler. Utanför landets gränser är situationen annorlunda. Stockholm Pride väljer därför i år att sätta strålkastaren på situationen för HBT-personer i andra delar av världen och stödja deras kamp.
– Stockholm Pride är ett självklart inslag i Stockholmssommaren och det är länge sedan paraden möttes av protester, säger Alf Kjeller, festivalchef Stockholm Pride, i ett pressmeddelande.
– I andra delar av världen motarbetas istället festivalerna av såväl myndigheter och polis som av homofoba politiska grupper. Vi måste låna vår röst till alla dem vars röster tystas, fortsätter han.
Under veckan kommer utvecklingen för HBT-personer i Putins Ryssland att genomlysas, på ett seminarium i arrangemang av HBT-socialdemokrater, med bakgrund av homofoba lagar som klubbats igenom i S:t Petersburg. På samma tema ordnar ILGCN ett seminarium om svenskt hbt-samarbete med Östeuropa. Det är inte enbart Ryssland som belägger HBT-aktivister med munkavle, utan samma trend syns på flera andra håll i Östeuropa.
Utanför Europa är det på många håll ännu värre ställt med HBT-rättigheter. RFSL ordnar ett seminarium som fokuserar på Uganda och ytterligare ett om transpersoner i Indonesien. Under veckan kommer också HBTQ-vänstern i Stockholm arrangera ett seminarium om HBT-flyktingar i Sverige, vilket sätter fokus på vad som händer med dem som flyr från förtrycket på grund av sin läggning eller identitet.
Sist i veckan kommer bidraget Marching For Those Who Can’t att i Pride Parade låna sina ben till alla dem som inte kan gå i en egen parad.
– Jag är glad över att Stockholm Pride kan bidra till att ge en röst åt alla de HBT-personer som förtrycks i andra länder. Kampen för HBT-rättigheter är global och vi kan inte luta oss tillbaka bara för att vi har kommit hyfsat långt i Sverige, avslutar Alf Kjeller.