Startsida - Nyheter

Jämställt i filmbranschen före 2015?

En ny filmportal där man synliggör kvinnliga nordiska filmare från filmkonstens början till idag, ett mentorsprogram för etablerade och debuterande kvinnliga regissörer, ett forskningsprojekt om filmbranschens egna strukturer, intensifierad uppföljning av stödgivningens utfall, och sist men inte minst – pedagogiska insatser för att stärka jämställdheten där unga filmintresserade tjejer och killar rör sig, såsom talangtävlingar, filmfestivaler, utbildningar och filmläger. De åtgärderna lyfts fram som exempel på vad Filminstitutet gör för att nå målet om en jämställd filmproduktion innan nästa filmavtalsperiod löper ut 2015, rapporterar webbsajten Filmbasen som lyssnat på Svenska Filminstitutet i Almedalen.

- Vi har till uppdrag att fördela våra statliga pengar jämställt och det tolkar jag som 50/50. Vi får ofta höra att det inte finns tillräckligt många kompetenta kvinnor. Det stämmer inte. Den första svenska reklamfilmen gjordes av en kvinna. Kompetenta kvinnor finns, men de osynliggörs. Därför lanserar vi nu en sajt speciellt för att synliggöra kvinnliga filmskapare genom tiderna: nordicwomenfilmmakers.com, meddelande SFI VD Anna Serner.

Filminstitutet startar också ett mentorsprogram för etablerade kvinnor i branschen och debuterande kvinnor.

- Vi vill både ge kvinnor en bra start så att de gör sin andra och treje film, inte bara sin första, Vi vill också ge kvinnor med erfarenhet möjlighet att vara gurus precis som manliga regissörer får vara, fortsatte Serner.

Filminstituetet får cirka 1200 varav bara 20% av ansökningarna kommer från kvinnor.

- Vi kommer att som ett forskningsprojekt undersöka vad det är som stoppar kvinnor i filmbranschen. Vi kommer att inspireras av hur man jobbat i metallindustrin och samarbeta med bl a forskaren Anna Wahl. Vi kommer att räkna och räkna och räkna, för att förhoppningsvis slippa kvotera.

Anna Serner avslutade med att utmana branschen att också sätta upp mål för jämställdhet och att utvärdera och visa att de verkligen levererar. Hela seminariet filmades och går att se på Svenska filminstitutets hemsida där man också kan läsa de fem punkter som SFI tagit fram för att ta täten i arbetet mot en jämställd filmbransch.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV