När Carin Götblads förordnande som länspolismästare i Stockholm löper ut blir hon nationell samordnare för regeringens satsning mot våld i nära relationer.
Satsningen presenterades vid en pressträff i dag av av justitieminister Beatrice Ask, jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och barn- och äldreminister Maria Larsson.
Enligt Beatrice Ask är våldet i nära relationer ett av de allvarligaste samhällsproblem Sverige har. Carin Götblads uppdrag löper över flera år och i det ingår att samordna och stötta olika myndigheter och aktörer. Hon vill att det ska bli lättare för både offer och förövare att söka och få hjälp, att omgivningen ser våldet i nära relationer just som ett samhällsproblem och att alla blir modigare och tar sitt ansvar att gripa in.
Carin Götblad fick frågor om hedersrelaterat våld, och fallet i Landskrona, där en 16-årig pojke misstänks ha dödat sin 19-åriga storasyster.
– Det visar hur rätt den här satsningen är, säger Carin Götblad, som framhåller vikten av att inte ta otillbörliga hänsyn till kultur och religion, men ändå våga fråga ställa sig frågan hur sådant kan ske, vad som borde gjorts istället och om det finns gemensamma nämnare som måste uppmärksammas utan att stigmatisera hela grupper.
Modet kan enligt Nyamko Sabuni handla om att våga prata med föräldrar till flickor som bevakas av sina bröder efter skolan och förhindra att en del elever befrias från undervisning i vissa ämnen av religiösa eller kulturella skäl.
Carin Götblad lägger också störst vikt vid det förebyggande arbetet. Hon vill att det ska bli lättare för människor generellt att erkänna att de har problem.
– Den som begår våldsbrott skäms och det är för att det är fel. Brottsförebyggande är den viktigaste vägen, säger hon.
Sedan den 1 januari åligger det Socialstyrelsen att tillsätta en haverikommission som utreder var samhället brustit varje gång en kvinna mördas av någon hon har eller har haft en nära relation med.
Carin Götblad konstaterar att kvinnorna så gott som alltid varit i kontakt med någon myndighet.
I den första haveriutredning som genomförts sedan lagen trädde i kraft visade det sig finnas brister i polisens riskbedömning, och Götblad är angelägen om att hitta bättre instrument för polisens arbete med riskbedömningar.
– Det är inte ovanligt att det finns signaler man borde reagerat på tidigare, säger hon.
Roks ordförande Angela Beausang välkomnar regeringens kraftsamling mot mäns våld mot kvinnor genom att tillsätta en nationell samordnare men hade väntat sig tydligare besked kring konkreta åtgärder. Enligt Beausang lovade Beatrice Ask för någon vecka sedan att via Rikspolisstyrelsen se till att polisen ska följa med hotade kvinnor som behöver hämta tillhörigheter i sina hem. Frågan togs inte upp vid pressträffen.
– Allt som sker för att stoppa våldet är förstås bra, och vi välkomnar initiativet med en nationell samordnare. Vi har stort förtroende för Carin Götblad och ser fram emot ett gott samarbete.
– Vi hade också hoppats på att regeringen tydligt skulle markera mot kommunerna att de måste ta frågan om mäns våld mot kvinnor på allvar, och se till att de stödjer kvinnojourerna med långsiktig finansiering. Överlag hade vi förväntat oss något mer radikalt från regeringen, kommenterar Angela Beausang.
Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR, ser också positivt på utnämningen av Carin Götblad. Hon nämnde många av SKR:s hjärtefrågor när satsningen presenterades. Samtidigt saknar även SKR en rad besked, när det gäller det försenade arbetet med dödsfallsutredningar, om översyn av lagstiftningen kring hedersrelaterat våld och konkreta exempel på hur barn- och äldreminister Maria Larsson ska förbättra situationen för barn som upplever våld mot en förälder.