Kalle med klänning handlar om en pojke som under sommarlovet börjar klä sig i klänning och sedan bli rutskrattad när han kommer tillbaka till skolan. Andra böcker från förlaget handlar till exempel om prinsessan Kristalla som blir kär i en kvinna av folketoch girafferna Jösta och Johan som vill ha ett barn. Feministiskt perspektiv pratade med duon bakom böckerna.
Varför började ni med normbrytande böcker?
– Jag är en sagoälskande författare med fem barn som älskar högläsning, men själv blev jag väldigt trött på alla sockersöta sagor om prinsessor som inte kunde klara sig själva och behövde en prins på en vit häst som räddade dem. Sen har folk åsikter om min sons klädsel eftersom han gillar att gå i klänningar. Då kände jag att det behövs en Kalle som vill ha klänning,säger Anette Skåhlberg.
Vad har nifått för reaktioner på böckerna?
– I början fanns några få som blev arga eller tyckte det var fruktansvärt att göra en bokom en kille som har klänning, säger Katarina Dahlquist.
– Men efterhand så har Kalle fått sig en stark plats på förskolor ,bibliotek och bland barnfamiljer. När jag är ute och läser i författarbesök på skolorna så möter jag ofta killar som berättar att de älskar boken för att de själva är precis som Kalle eller känner någon som är som Kalle, inflikar Anette Skåhlberg.
Vad tycker niär viktigast med den här sortens böcker?
– Det absolutviktigaste med denna typ av böcker är att barn (och vuxna) som läser ska känna sig starkare i sig själva och få en mer öppen och fördomsfri syn på sin omgivning. Kanske känna en befrielse eller lättnad, och glädje i att varaprecis som man själv önskar utan att tvingas in i samhällets tråkiga, enkelriktade normer, säger Katarina Dahlquist.