Startsida - Nyheter

Karin Enström ny försvarsminister

I onsdags presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt regeringens nya försvarsminister – Karin Enström. Hon beskrivs som välmeriterad, prestigelös och annorlunda än sin företrädare Sten Tolgfors, men har hittills duckat i frågor som rör vapenexporten.

I och med utnämningen av Karin Enström till ny försvarsminister blir den svenska regeringen mer könsbalanserad än någonsin tidigare, med 13 kvinnor och 11 män bland ministrarna. Frågan blir hur länge det varar, för nya dokument som Sveriges Radio rapporterade om på torsdagen visar att handelsminister Ewa Björling varit minst lika involverad som förre försvarsministern Sten Tolgfors i skandalen som föranledde ministerskiftet. Den om vapensamarbetet med Saudiarabien.

Svenska Freds ordförande Anna Ek noterar i ett blogginlägg att Karin Enström inte tog chansen att ge sin syn på vapenexport till diktaturer och ser två stora utmaningar för henne i sin nya roll som försvarsminister, dels att vapensamarbete med diktaturer saknar stöd i folkopinionen, dels att öppenheten och insynen i den förda försvars- och säkerhetspolitiken måste bli större.

”Om Karin Enström väljer att utgå från de slutsatser som dragits i försvarsbereningen om moderniserad säkerhetspolitik och det riksdagsbeslut om skärpt vapenexport till icke-demokratier kan det vara lovande. Men det återstår att se.” skriver Anna Ek.

Hon hoppas också att Karin Enström ska stå fast vid de slutsatser hon var med att dra i den försvarsberedning som sade att klimatförändringar är det största hotet mot svensk säkerhet. Försvarsberedningens rapporten, Säkerhet i samverkan, http://www.regeringen.se/sb/d/8669/a/93502 betonade också hur viktig demokratisk, ekonomisk och social utveckling är för freden. Besparingar ur försvarsbudgeten bör, enligt Anna Ek, därför föras över till konfliktförebyggande arbete med civila medel. ”Fall inte för påtryckningar från vapenindustrin om att det måste satsas fler miljarder på nya materielprojekt.” skriver hon.

Och Karin Enström sträckte sig under presskonferensen till att påpeka att dagens ”…försvar innebär mer än militärt försvar”. Frågan är om ministerns erfarenheter och bakgrund kommer att påverka inriktningen på försvarspolitiken och i så fall hur. Josefine Karlsson, generalsekreterare i svenska IKFF (Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet), befinner sig på Awids världskonferens för kvinnorättsaktivister i Istanbul och svarar via mejl:

– Karin Enström har haft en central roll i den försvarspolitik som nu drivs igenom i och med sina tidigare uppdrag i försvarsutskottet och försvarsberedningen. Vi hoppas förstås att hon tar med sig sina erfarenheter från sitt senaste uppdrag i utrikesutskottet. Det skulle innebära ett bredare säkerhetspolitiskt perspektiv och större samstämmighet mellan försvarspolitiken och andra säkerhetspolitiska områden.

Så vilka förväntningar har IKFF på den nya ministern?

– Det behövs en ny inriktning på Sveriges säkerhetspolitik utifrån en transparent process och bred förankring. Enström har med sin erfarenhet av såväl försvarsberedningen, utrikesutskottet och Försvarsmakten all möjlighet att leda denna process mot en modern säkerhetssyn. I det bör förändringen av Sveriges försvarsmakt genomföras med förståelse för den begränsade roll som Försvarsmakten kan ha i fredsarbete. Enström har inom sitt departement även ansvar för bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som bedriver oerhört viktigt arbete i sina utlandsinsatser. Det skulle kunna uppmärksammas ytterligare, skriver Josefine Karlsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV