Startsida - Nyheter

Klappat och klart -Tyresös nya tränare är Tony Gustavsson

Det har snackats mycket om Tyresö under denna säsong. Av olika anledningar. Först värvade klubben stjärnor som Marta Viera da Silva och Caroline Seger, landslagsspelare som Linda Sembrandt och Lisa Dahlkvist.

Sedan inledde de damallsvenskan med en förkrossande 7-0-seger mot KIF Örebro. Strax efter det blev det offentligt att klubbens starke man Hans Löfgren gjort sig skyldig till sexköp.

I våras valde huvudtränaren Stefan Fredriksson att hoppa av uppdraget på grund av personliga skäl och förra veckan blev det klart att den gamla Hammarbytränaren Tony Gustavsson tar över rodret i stjärnklubben.


Tyresö nekade

Feministiskt Perspektiv fick en pratstund med den jagade tränaren Gutavsson som nyss landat i Sverige efter att ha assisterat Pia Sundhage i OS-turneringen som nyss avslutades.

- Det är inspirerande att träna Tyresö. För mig är det två saker som är viktigt. Att befinna sig i en organisation och miljön där man vill vinna. Det finns i Tyresö. Sen är det också viktigt att utvecklas, jag vill jobba i en miljö där både jag och spelarna utvecklas, säger Gustavsson.

Det var för två veckor sedan som ryktet om att Tony Gustavsson skulle ta över Tyresö FF satte fart. Bara minuter efter att Gustavsson, tillsammans med Pia Sundhage, lett USA till ett guld i fotbollsturneringen under OS som damfotboll.com släppte nyheten att Gustavsson var på väg till stockholmsklubben som just nu ligger tvåa i damallsvenskan.

Tyresö nekade dock. Ordföranden Hans Lindberg sade bland annat:

- Det är intressant att ni vet mer än oss, ja det är alltid intressant att journalister vet mer än klubben det rör sig om.

Men trots Tyresös nekande blev det alltså under slutet av förra veckan offentligt att Gustavsson leder laget under hösten. Nu nämner Gustavsson lite i förbifarten att kontraktet var påskrivet redan innan han åkte iväg till OS.

- Innan jag skrev på ville jag prata med spelarrådet och höra vad de vill ha för ledarskap. De vill ha en tydligare spelidé än och de vill tvingas utanför sin trygghetszon för att utvecklas. Det passar mig.


Inte nått maxpotential

Gustavsson vet att Tyresö är ett bra lag med många skickliga spelare. Men trots att han bara tränat laget i två träningar och en cupmatch hittills samt sett matcher på dvd har han också lyckas hitta lagets svagheter. Sidor han måste jobba med.

Jag har sett många Tyresömatcher i år och det känns som att du, på papperet basar över väldigt bra fotbollsspelare, men att laget ännu inte nått sin fulla potential. Hur ska du göra för att ändra det?

- Du ställer nyckelfrågan direkt här. Det känns inte som att laget nått sin maxpotential. De är väldigt, väldigt skickliga fotbollsspelare men har inte fått ut max kollektivt ännu. Under mina två första träningar med laget har jag bara fokuserat på kollektivet, jag har struntat i de små detaljerna. Vi måste fortsätta jobba med helheten. För individuellt sett håller många spelare yppersta världsklass.

Sedan glider vi över på att prata om Pia Sundhage, USA och OS-guld.

- Det har varit fantastiskt att få vara sidekick åt Pia. Men det är inte mitt OS-guld, det är Pias och spelarnas. Jag är bara glad över att fått varit med på resan.

Vad har du lärt dig av Sundhage, som ändå får ses som en av de absolut största svenska damtränarna?

- Jag har framför allt lärt mig att vi tränare ibland tar oss själva på för stort allvar. Pia är inte så. Hon har genom självdistans, glädje och humor fått spelarna att blomma.

Till sist, ni har en viktig match på måndag mot damallsvenskans stora överraskning Vittsjö, hur ser du på den matchen?

- Det ska bli underbart att sätta igång. Vittsjö vill behålla spelet från sin fina vårsäsong. De har en väldigt bra defensiv organisation och ett starkt kollektiv. Vi ska försöka hitta redskapen för att dyrka upp det, avslutar Tony Gustavsson.


Intervjun är gjord innan matchen mot Vittsjö som slutade 5-1 till Tyresö där Marta gjorde ett mål och var delaktig i tre av de andra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV