Startsida - Nyheter

”Klen åtgärd Reinfeldt”

Statsminister Fredrik Reinfeldt höll förra julen ett brinnande jultal och utlovade satsningar på arbetet med mäns våld mot kvinnor. Trots detta har nekas många misshandlade kvinnor plats på skyddade boenden och kvinnojourer hotas av nedläggning på grund av bristande finansiering.

I brist på konkreta besked från regeringen bad vi Carina Ohlsson ordförande i Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR, och Angela Beausang ordförande i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, kommentera regeringens insatser.

– Jag är inte säker på att Reinfeldt riktigt förstod hur hans tal skulle uppfattas. Han har ju hållit ord genom att det har delats ut pengar till jourerna, men de medlen får inte användas till löpande verksamhet utan ska utgöra utvecklingsbidrag. Det är bara det att jourerna måste ha en ordinarie verksamhet med anställda för att sköta sitt viktiga arbete dagligen, säger Angela Beausang.

Carina Ohlsson instämmer men poängterar också att det är viktigt att tydliggöra att det är kommunerna som har det lagstadgade ansvaret att se till att våldsutsatta får stöd och skydd, och det är i de kommunala budgeterna snarare än de statliga som kvinnojourernas verksamhet ska finansieras.

– I dag är det ett problem att det ser väldigt olika ut i olika kommuner, så det regeringen kan göra är att trycka på kommunerna mer så att de tar sitt ansvar.

De uppdrag som Socialstyrelsen och Carin Götblad, regeringens samordnare mot våld i nära relationer fått, hoppas och förutsätter Roks ska leda till att strukturera upp ansvarsfrågan och även visa på fungerande samarbetsmodeller.


"Inte långsiktigt"

Carina Ohlsson tycker att regeringen saknar ett helhetsbegrepp som omfattar andra politiska områden. Till exempel bostadspolitiken, osäkra anställningsformer, sjukförsäkringssystemet, utbildningspolitiken och integrationspolitiken med mera. Detta är SKR:s största kritik mot regeringen.

– Allt detta påverkar kvinnors möjligheter att kunna forma sitt eget liv och livssituation. Våldet är inte en isolerad fråga. Statliga pengar kan vara bra för att få igång en verksamhet, ny idé, men är inte ett långsiktigt alternativ.

SKR tror att samverkan är viktig och den ska innehålla en tydlig och formaliserad rollfördelning mellan alla aktörer som möter våldsutsatta kvinnor och barn.

– Det är en fråga vi kommer att fokusera på under 2013 och vi är väldigt glada över att det också ingår i Carin Götblads uppdrag, säger Carina Ohlsson.


Alliansen påstår att de satsar mer än någonsin mot våld i hemmet, men kvinnojourerna har larmat om att de måste säga nej till sju av tio kvinnor. Varken i vårbudgeten eller höstbudgeten fick kvinnojourerna några resurstillskott... Hur går detta ihop med Reinfeldts jultal?

– Sett från ett jourperspektiv så gäller det att jourerna får ordentliga kommunala bidrag för att kunna ta emot alla kvinnor, inte bara dem som har kontakt med socialnämnden, säger Angela Beausang, som skulle önska att staten låg på kommunerna så att de förstod att stöd ska komma från dem.

– Kanske skulle det kunna ges någon form av stimulans till kommunerna så de stöttade upp jourerna. Det är viktigt att komma ihåg att de absolut flesta kvinnorna som blir utsatta för närstående mäns våld inte per automatik har socialstöd. Tror man det så för man vidare fördomar som vi bekämpat under de 30 år vi funnits.


Alliansen hävdar att skatteavdrag för gåvor ska gynna kvinnojourer, men gåvor till jourerna omfattas inte av avdragsmöjligheten. Har han då inga strukturella åtgärder att vidta?

– Nej det var en klen ”åtgärd” som var svår att ta på allvar. Som du skriver så gäller den inte ens kvinnojourerna, säger Carina Ohlsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV