Kommunal vill att statliga Medlingsinstitutet ska få i uppdrag att verka för mer jämställda löner. Men LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin anser att Kommunals förslag är olyckligt. Det vore principiellt fel att ge Medlingsinstitutet ett sådant uppdrag, säger hon till Kommunalarbetaren, eftersom det skulle kunna ge Medlingsinstitutet makt över fack och arbetsgivare i förhandlingarna.
– Jag tycker att avtalen ska förhandlas fram utan inblandning av någon, säger hon till tidningen.
Kommunals förslag har skickats som en motion till LO:s kongress och Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal, hoppas att den får stöd av kongressen trots att LO:s styrelse avslagit motionen.
Wanja Lundby-Wedin och LO:s styrelse anser att Medlingsinstitutet redan utifrån nuvarande instruktion bör kunna acceptera satsningar på jämställda löner.
– Men det som har hänt är att Medlingsinstitutet står på barrikaderna och uttrycker att löneökningarna ska vara 2,6 procent. Då har man inte, enligt vårt synsätt, något uppdrag att förändra relativlöneläget, säger Lenita Granlund till Feministiskt Perspektiv.
Att ta fram nya direktiv handlar inte om att ge Medlingsinstitutet större möjligheter till inblandning, menar hon, utan att tydligare uttrycka att det i Medlingsinstitutets uppdrag ingår att ha ett jämställdhetsperspektiv i förhandlingssituationer.
Lenita Granlund konstaterar att Medlingsinstitutet redan i dag blandar sig i parternas förhandlingar, genom att slå fast att det är 2,6 procent som gäller.
– Vad finns det då att förhandla om? Vad finns det för incitament för arbetsgivare att flytta relativlöneläget mellan kvinno- och mansdominerade grupper? undrar Lenita Granlund.