Kommunal presenterade i veckan en ny välfärdsstrategi. Förslag om hur privata vinster i välfärden ska begränsas får kritik från Timbro och Vårdföretagarna medan Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, kräver andra åtgärder.
Med tre övergripande förslag vill Kommunal vill reformera välfärdssektorn och ”radikalt flytta fram positionerna för de offentligt finansierade välfärdstjänsterna, säkerställa kvalitet och begränsa vinsterna”:
- Bindande nationella regler för bemanning
- Mer resurser genom ökade statsbidrag
- Ökat politiskt ansvarstagande.
Med skarpa bemanningskrav vill Kommunal både höja kvaliteten och begränsa de stora vinster som skapats genom minskad personaltäthet och lägre krav på utbildning.
– Jag är som alla andra upprörd över vinsterna i välfärden och det måste vi komma till rätta med men det räcker inte. Vi måste skapa ett system som dels begränsar vinsterna, men också säkerställer kvaliteten. Vårt förslag är en kvalitetsdrivande vinstbegränsningsmekanism, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.
I intervjuer har hon framhållit att det inte handlar om något vinstförbud, men Karin Svanborg-Sjövall, som är ansvarig för välfärdsfrågor på den borgerliga tankesmedjan Timbro, är av en annan uppfattning.
– Att reglera företagens största utgifter när intäkterna är låsta är bara ett annat sätt att föreslå ett vinstförbud. Kommunal har tidigare under höstens vinstdebatt profilerat sig som en pragmatisk kraft som värnat medlemmarnas rätt att välja och byta arbetsgivare. Den linjen har man nu övergivit, säger hon i en kommentar till rapporten. Samtidigt ger Svanborg-Sjövall Kommunal rätt i att förhållandena inom äldreomsorgen är ett politiskt misslyckande:
– Politiker sparar hellre på gamla människor än på kommunala skrytbyggen, och favoritmetoden är att använda sig av offentliga upphandlingar.
Vårdföretagarnas Håkan Tenelius anser liksom Timbro att en hårdare reglerad bemanning är fel recept. Argumentet är att det skulle hindra företagarna från att ha rätt kompetens vid rätt tidpunkt i äldreomsorgen.
– I stället måste vi bli bättre på att ställa kvalitetskrav, och sedan mäta och redovisa kvaliteten. Nationella krav som mäts på enhetsnivå måste till. För de privata aktörerna är det nödvändigt, de måste kunna visa att de håller högre kvalitet än den offentliga konkurrenten.
Samtidigt noterar och välkomnar Tenelius att Kommunal inte kvalitetsbrister i äldreomsorgen till driftsform.
Vänsterpartiet, V, är det enda riksdagsparti som kräver ett stopp för vinster i välfärden. Men enligt ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson säger folkviljan 8 av 10 nej till privata vinster i välfärden:
– Inte ens borgerliga väljare gillar det så Vänsterpartiet har brett stöd. Det kommer
att vara vår stora valfråga tillsammans med mer pengar till välfärden. Där
delar vi Kommunals syn att det verkligen behövs, inte minst för att vi kvinnor
ska få goda levnads- och arbetsvillkor.
Ulla Anderssons erfarenhet är att både offentlig och privat välfärdsverksamhet påverkas när vinstintresset blir styrande och att det yttrar sig på olika sätt.
Hon menar att det offentliga organiseras efter det privata, slutar göra vissa saker och tvingas lägga en del av resurserna på reklam för att kunna konkurrera på lika villkor när pengar delas ut ”per huvud”.
– De privata kan plocka ”russinen” ur kakan, samtidigt som det offentliga alltid måste garantera allas rätt till vård, skola och omsorg.
Ulla Andersson anser att Kommunal tar ett steg framåt genom sina förslag, men att helt andra åtgärder behövs för att säkerställa att skattepengarna går dit de ska. V menar att de aktörer som har verksamheten och kvaliteten i fokus kan ombildas till en särskild aktiebolagsform med vinstbegränsning där högst statslåneräntan plus en procent får tas ut och där styrelsearvoden och löner är reglerade så att vinsten inte tas ut den vägen istället.
– Det inte är rimligt att skattemedel ska bekosta löner,
verksamhet, vinst, investeringar o uppköp i privat verksamhet, understryker Ulla Andersson.
LO har inväntat Kommunals rapport för att ta ställning i frågan, och vad de kommer fram till nu kommer att ha stor betydelse, enligt Ulla Andersson.