Situationen i Demokratiska Republiken Kongo har förvärrats och våldet har trappats upp. På söndag anordnas en manifestation i Stockholm, för att uppmana regeringen att agera och öka kunskapen om konflikten bland svenska folket.
Väpnade strider mellan olika grupper i Kongo har pågått i många år. Systematiska våldtäkter är de vanligaste och mest förödande strategiska vapnen i konflikten och de civila sätts på flykt. För att uppmärksamma vad som pågår i Kongo ordnas en manifestation på söndag. De tre organisationerna Kvinna till Kvinna, Diakonia och PMU, pingstmissionens biståndsorganisation, står bakom arrangemanget.
Under manifestationen kommer en rad artister uppträda, bland andra soul- och hiphopartisten Asha Ali. Även Margot Wallström, tidigare FN:s sändebud kring sexuellt våld i konflikter, kommer att vara på plats. En namninsamling kommer att gå ut både på plats och via sociala medier, för att sedan lämnas till politiker på internationella kvinnodagen i mars 2013.
– Vi anordnar inte manifestationen bara för att trycka på regeringen att agera, utan också för att få svenska folket att förstå vad som verkligen händer i Kongo, säger Anna Lithander, journalist och kommunikatör på Kvinna till Kvinna. Kongo ligger i medieskugga och får inte alls lika stort utrymme som andra konflikter med storpolitiska intressen.
Ökad risk för aktivister
För tre veckor sedan invaderades Goma, Nord-Kivus provinshuvudstad av rebellgruppen M23. Rebellerna har dragit sig tillbaka från Goma och förhandlingar har påbörjats mellan M23 och den kongolesiska regeringen.
– Vi får se vad förhandlingarna leder till, säger Ylwa Renström.
Hon är samordnare för DR Kongo på Kvinna till Kvinna som samarbetar med lokala kvinnoorganisationer kring flera fredsprojekt. De stödjer i dag fem olika kvinnoorganisationer i Kongo, och via samarbete med organisationen International Alert, utgår stöd till ytterligare fem.
– Vi samarbetar till exempel med en organisation som arbetar mot sexuellt våld i skolan, berättar Ylwa Renström. En annan organisation vi har kontakt med jobbar med försoning i olika grupper i lokalsamhällen, och så finns det en grupp som använder sig av en metod som kallas narrativ teater, för att söka lösning på konflikter.
Ylwa Renström berättar att de just nu vid sidan om det ordinarie arbetet stödjer några personer som söker skydd utom landet.
– På grund av att kriminella gäng och andra väpnade grupper har blivit mer våldsamma känner sig de lokala kvinnoorganisationerna mer hotade nu än tidigare.
Goda exempel
Feministiskt Perspektiv har tidigare skrivit om mineralen coltan, vilken Kongo besitter stora delar av. Mineralen finns bland annat i mobiltelefoner och laptops. Just nu pågår en okontrollerad handel med coltan och många aktörer, även i västvärlden, tjänar på att kriget fortsätter.
– En del av tanken med manifestationen på söndag är att öka kunskapen om hur man som konsument kan ta ansvar för att inte bidra till att plundringen av Kongos gruvor fortsätter,
säger Anna Lithander.
Ylwa Renström menar att det finns positiva exempel på hur omvärlden kan agera för att påverka handeln med coltan.
– Flera företag har gått i samman i ett försök att spåra om det är så kallade konfliktmineraler företagen handlar med eller inte. Problemet är att det väldigt svårt att spåra mineralerna, men det pågår just nu flera pilotprojekt som syftar till att lättare spåra coltanets ursprung
.