Startsida - Nyheter

Könskvotering ökade kompetensnivån

Socialdemokraternas införing av ”varannan damernas” 1994 resulterade i ökad kompetens. Det visar forskning som presenterades i SR:s Ekot Socialdemokraterna valde att inför valet år 1994 könsmässigt varva listorna i kommun-, landstingsvalen och även till riksdagen.

Nationalekonomen Johanna Rickne har genom att studera tester av kompetensnivån över tid inom partiet för att därefter jämföra med nivån efter valet, kommit fram till att införandet av kvotering har ökat den generella kompetensnivån hos både män och kvinnor. Rekryteringen har blivit effektivare och mångfalden inom partiet har ökat.

Mårten Ström, socialdemokratisk kommunpolitiker i Luleå, har omvärderat sin tidigare skeptiska inställning till kvotering:

– Jag brukar försöka vara så uppriktig som jag kan. Jag tillhörde väl den här gruppen som gick och bar på en massa dåliga värderingar. Nu med facit i hand så har det varit det bästa vi har gjort. Det tillfördes massvis i politiken, säger han i ett uttalande. Ström tillägger även att näringslivet i sin konservatism har en del att lära av detta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV