Startsida - Nyheter

Konstnärshuset gungar igen

För ett år sedan kunde Feministiskt Perspektiv som första tidning rapportera om den sekelgamla könskamp som hotar det anrika Konstnärshuset i Stockholm.

En sviktande ekonomi hindrar det omfattande renoveringsarbete som krävs för att huset inte bokstavligen ska sjunka i den sakna marken kring Norrmalmstorg (läs hela bakgrundshistorien här).

Men de båda ägarna – Svenska konstnärernas förening, SKF, och det exklusiva herrsällskapet Konstnärsklubben, KK – kan inte komma överens om hur problemen ska lösas. Eller ens om vilka problem som finns.

 

Och nu tackar KK nej till en donation på 10-15 miljoner kronor för att bevara Konstnärshuset. Anledningen är att donationen villkoras av att ägandet ska överlåtas till en stiftelse med ledamöter från de båda föreningarna. SKF vill däremot ta emot pengarna och ändra ägarförhållandena.

– Vi var också skeptiska till stiftelseformen först, att ge bort ägandet, säger Annika Heed, styrelseledamot i SKF och föreningens före detta ordförande.

– Men föreningarna kommer att finnas kvar och sitta i styrelsen. Alternativet är att inte kunna behålla huset för att vi inte ha råd med underhållet.

SKF anser att det ekonomiska läget är desperat och måste lösas akut. Eftersom SKF enligt ett gammalt avtal står för de tunga underhållsposterna, medan KK disponerar husets festvåning och därigenom hyresintäkterna från denna, vore en lösning att slå samman det båda föreningarna.

Men det sade KK bestämt nej till förra året. Klubben vill bevara sin särart och sin enkönade sammansättning. Dessutom menar KK, enligt ordföranden Ingvar Jörpeland, att den ekonomiska oron är överdriven och att SKF sprider lögner om underhållskostnaderna.

– Det är en mycket smutsig krigföring att sprida siffror omkring sig hur som helst, säger Ingvar Jörpeland när FemPers frågar om uppgiften att KK betalar 4000 kronor i månaden i underhållskostnader mot SKF:s 170 000 kronor.

– Det är ren lögn. Jag har inte tillgång till de rätta summorna just nu, men jag vet att det inte stämmer. Vi pratar inte om samma sak, man måste läsa siffrorna mot varandra, säger Ingvar Jörpeland.

Men enligt Annika Heed är det KK som inte håller sig till sanningen.

– Det är mycket desinformation som har spridits. Och vi har förstått att informationen om läget för huset har stannat i Konstnärsklubbens styrelse. Medlemmarna känner inte till hur allvarlig situationen är. Så nu satsar vi på upplysning. Imorgon (läs fredag) öppnar vår utställning där vi mycket pedagogiskt redogör för läget och bakgrunden. Vi hoppas att. Det ska väcka opinion bland klubbens medlemmar så att vi kan ta emot donationen.

Men Ingvar Jörpeland menar att pengarna ska ordnas fram enligt beprövade metoder med många små donationer. Och tror att parterna ska kunna komma överens om bara SKF begraver stridsyxan.

– Man kan ju försöka skapa konflikter och kalla Konstnärsklubben för sluten och egoistisk. Det handlar om att man vill skaffa mer makt, säger han.

– Så småningom kommer SKF tröttna på att bråka och då får vi sätta oss ner och resonera. Ibland måste det bli värre innan det kan bli bättre, se på Grekland.

För den som vill få mera klarhet i de invecklade turerna där ord står mot ord, rekommenderas ett besök på Informationsutställningen på Konstnärshuset. Den öppnar idag, fredag, och visas till och med onsdagen den 1 februari. Feministiskt Perspektiv kommer att följa upp utvecklingen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV