Startsida - Nyheter

Kraven på självständighet kvar efter valet i Katalonien

Andelen kvinnor i det katalanska parlamentet minskade för andra gången efter regionalvalet i söndags, från 41,5 till 40 procent. Och inget av de sju partier som valdes in lyckades uppnå en 50 procentig kvinnorepresentation, skriver nyhetsbyrån La Independent.

I en annan artikel om valet säger Carme Forcadell, ordförande i Assemblea Nacional Catalana, att självständighetssträvan i regionen är blocköverskridande: ”Vägen mot självständighet tillhör inte ett enskilt parti”.

Hon anser att förutsättningarna för att hålla folkomröstning om Kataloniens självständighet kvarstår efter valet den 25 november. Detta trots att Artur Mas och hans parti CiU som varit pådrivande i kraven på en folkomröstning backade stort.

Enligt Forcadell är 74 av ledamöterna för självständighet, 87 för en folkomröstning och ytterligare 20 är positiva till det med vissa förbehåll, medan 28 är helt emot alla försök att frigöra Katalonien från spanskt styre.

Carme Forcadell säger till La Independent att organisationen kommer att ha möten med Artur Mas och övriga partier i parlamentet som undertecknade kampanjen för en folkomsröstning så snart de förhandlat färdigt om valresultatet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV