Startsida - Nyheter

Kräver jämställt urval av sportsändningar

En generaladvokat från EU-domstolen föreslår i ett utlåtande att EU:s medlemsländer ska få lista vilka sportevenemang som är så viktiga att de måste sändas i fria tv-kanaler.

Gunilla C Carlsson, tycker att det är hög tid att regeringen genomför ett sådant beslut då det redan är taget i riksdagen. Generaladvokatens uttalande är helt i linje med Socialdemokraternas inställning.

– Stora idrottsevenemang tillhör de mest sedda tv-programmen. Viktiga sporthändelser är en del av vårt samhälle som alla är delaktiga i – från läktaren eller tv-soffan. Vi vill att det ska fortsätta vara så. Trots att riksdagen fattat beslut om att uppdra åt regeringen att bereda frågan om en evenemangslista har ingenting hänt, säger hon i pressmeddelandet.


Redan i våras lämnade S in förslaget om en evenemangslista till regeringen, men hittills har S inte fått något gehör vilket Gunilla C Carlsson inte uppskattar.

Varför tror du att det dröjer. Du sa att ni lämnade in förslaget i våras?

– Ja, jag tror för det första inte att regeringen är intresserad av det här. De är mer inne på att utgå från marknadsintresset. Eftersom deras politik bygger ju på marknaden. Det finns en massa aktörer som vill sälja programmen och kunna sälja de till konsumenter. Marknaden få styra, säger hon till Feministiskt Perspektiv.


Har ni någon aning om hur regeringen kommer att svara?

– På vår frågestunden idag frågade jag Kulturministern hur hon ser på detta? Då svarade hon mig att det redan är möjligt idag, alltså att alla kan titta på de fria kanalerna. Men så är det ju inte. Vi vet ju att detta är evenemang där det säljs rättigheter och kommersiella tv-kanaler kommer att vilja köpa rättigheterna. Vi vill ha en lista där det fastslås att dessa sporthändelser ska alla i hela Sverige kunna titta på. Oavsett om det är på Kanal 6 eller vad det nu kan vara. Man ska inte behöva betala för att se dem.


Hur ska urvalet gå till?

– Det som vi vet är intressant för nationen ska visas.


Har ni funderat på hur denna lista ska se ut utifrån ett jämställdhetsperspektiv? Som det är nu sänds det ju mest sport som utförs av män.

– Det där är en fråga som man måste ha med sig när man plockar fram en evenemangslista.



Hur menar du då?

– Det är självklart att man ska skildra både mäns och kvinnors sportevenemang.


Så med andra ord menar du att det ska vara jämställt urval?

– Det är klart att det är svårt för mig att säga att det ska vara 50-50 men det får man väl återkomma till. Ja, men om man skulle hårddra det så ska det såklart sändas dam- och herr-VM i fotboll till exempel.


Men ni som ett feministiskt parti, varför är du främmande för 50-50, när sportbevakningen redan är så oerhört ojämställd?

– Nej, jag är inte alls främmande för det. inte alls. Nu är vi en process där vi vill att regeringen tar tag i den här frågan. Att vi får fram en evenemangslista. Sedan kommer vi naturligtvis att titta på hur den ser ut och påverka i den riktning vi vill. Det ska såklart speglar både män och kvinnor. Vi har inte diskuterat om det ska vara 50-50, men självklart är det en jätteviktig aspekt,säger Gunilla C Carlsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV