Nyheter

Kriget mot droger blev ett krig mot kvinnor

Våldet mot kvinnor – inklusive mord, våldtäkt och tvångsförsvinnanden – har nått krisnivåer i Mexiko, Honduras och Guatemala. Det slår en oberoende delegation som kartlagt läget fast. Delegationen har letts av Nobelpristagarna Jody Williams och Rigoberta Menchú Tum. De möttes av ansvariga tjänstemän som öppet erkände hur våldet mot kvinnor spårat ur. Delegationen konstaterar att alla tre länderna har särskilda regeringsorgan som ska hantera våldet mot kvinnor, men att de system för beskydd och rättvisa som finns kan inte implementeras effektivt så länge en uthållig politisk vilja saknas.

– Kriget mot droger och ökad militarisering i Mexiko, Honduras och Guatemala håller på att bli ett krig mot kvinnor, sade Jody Williams efter resan som pågick mellan den 21 och 31 januari. Hon tilldelades Nobels Fredspris 1997 för sitt arbete med att avskaffa landminor.

Kvinnorna som tilldelats fredspriset driver tillsammans Nobel Women's Initiative, som nu kräver ett slut på kriget mot kvinnorna i Mexiko, Honduras och Guatemala.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV