Startsida - Nyheter

Kritik och oro efter valet av Tonio Borg

Det var med röstetal med 386 mot 281 som Europaparlamentet röstade ja till Tonio Borg som ny kommissionär i onsdags. 28 avstod.

- Det känns tungt, Borg har lyckats med sitt spel där han lovat allt till alla, sade Mikael Gustafsson, EU-parlamentariker (V) och ordförande i parlamentets jämställdhetsutskott i en presskommentar.

Förhoppningen är nu att den kritik som många ändå framfört och de relativt jämna siffrorna i dagens omröstning gör att Kommissionens ordförande och ministerrådet väljer att ändå inte gå vidare med Borg. En kommissionär som inte har stöd av nästan halva parlamentet får det inte lätt.


Makt att säga nej

– Om kommissionens ordförande får signaler att medlemsstaterna är skeptiska kan Borg fortfarande stoppas. Sverige måste stå upp för mänskliga rättigheter, även om det inte är bekvämt. Reinfeldt har makten att säga nej till Borg, menar Mikael Gustafsson.

Gudrun Schyman, kommunalpolitiker för Fi i Simrishamn är inne på samma linje:

– Nu ligger bollen hos regeringen. Det vore skamligt om Sverige som ofta vill ha hög svansföring i frågor som rör jämställdhet och mänskliga rättigheter röstar för att denna medeltidsman ska inneha en tung politisk post i EU. Allt prat om att det bara är hans personliga uppfattningar och att han ska följa EU:s regelverk faller platt till marken.

Schyman drar också paralleller till EU-omröstningen:

– Brukade man inte säga att vi skulle gå med för att just kunna påverka? Det är naturligtvis vad kommissionärerna gör också. De driver frågor eller låter bli att driva frågor. En kommissionär, oavsett ansvarsområde, kan vara en pålitlig bromskloss i kommissionens arbete. Med Borg i kommissionen tar arbetet för mänskliga rättigheter stora steg bakåt.


Mörka krafter och iskalla vindar

Även Folkpartiets Cecilia Wikström har varit mycket kritisk till utnämningen hon kommenterar det politiska läget i Svenska Dagbladet:

- Mörka krafter och iskalla vindar blåser igen.

RFSU och en rad andra organisationer med koppling till sexuell-och reproduktiv hälsa kommenterade omedelbart godkännande i ett öppet brev till statsministern Fredrik Reinfeldt och EU-minister Birgitta Ohlsson:

– Vi är djupt bekymrade över den svenska regeringens beslut att stödja nomineringen av Tonio Borg som EU:s nya hälsokommissionär. Vi anser att Tonio Borg är ytterst olämplig för denna post då han tydligt visat sig vara illojal mot EU:s grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter, i synnerhet beträffande kvinnors och HBT- personers hälsa och rättigheter. Tonio Borgs värderingar står även mycket långt ifrån den svenska regeringens syn på alla människors lika värde. Vi vill därför uppmana er att tänka om och stå upp för både Sveriges och EU:s gemensamma riktlinjer för allas rätt till sexuell och reproduktiv hälsa och icke-diskriminering, skriver Ulrika Westerlund, Förbundsordförande RFSL, Kristina Ljungros, Förbundsordförande RFSU, Johanna Westeson, Regional Director for Europe, Center for Reproductive Rights, Bo Forsberg, Generalsekreterare för Diakonia, Gabi Björsson, Generalsekreterare Afrikagrupperna och Annika Malmborg, Ordförande Concord Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV