Startsida - Nyheter

Kronisk lungsjukdom har ökat stort bland kvinnor

Fler kvinnor än män dör i sviterna av sjukdomen KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom). Andelen kvinnor som dör i sjukdomen KOL i Sverige har ökat med 74 procent sedan 1997. Bland män är läget i stort sett oförändrat under samma period. Det visar Hjärt-Lungfondens sammanställning baserad på ny statistik från Socialstyrelsen, som publiceras i Hjärt-Lungfondens KOL-rapport 2012.


− Kvinnor drabbas hårdare av KOL än män. De insjuknar tidigare i livet, behöver mer vård och dör oftare av sjukdomen. Får inte forskningen mer resurser för att bekämpa sjukdomen kommer dödligheten att fortsätta öka, säger professor Kjell Larsson, vice ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd i ett pressmeddelande.

Där konstateras att minst en halv miljon svenskar är drabbade, men att de allra flesta vet inte om det. KOL upptäcks genom att lungkapaciteten mäts med så kallad spirometri, ett test som går att göra på nästan alla vårdcentraler. Med tidig diagnos är möjligheterna att bromsa sjukdomen goda.

Under juli och augusti uppmärksammar Hjärt-Lungfonden KOL genom att informera om sjukdomen och samla in pengar för att finansiera forskningsprojekt kring KOL med målet halvera antalet dödsfall i sjukdomen.


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV