I Sverige yrkesarbetar ungefär lika många kvinnor som män, skillnaden i sysselsättningsgrad på arbetsmarknaden skiljer endast några procentenheter. Däremot är skillnaden större i arbetstid och i lön, vilket påverkar pensionerna. PTK:s rapport Kvinnors pensioner 2012 visar att kvinnors pension är cirka 70 procent jämfört med mäns.
Rapporten konstaterar att för den generation som redan har passerat pensionsåldern har det varit deltidsarbetet och "ett liv utanför arbetsmarknaden" som lett till de största skillnaderna.
PTK skriver att det i dag är skillnaden i tjänstepension som gör att könen skiljer sig åt. För männen står tjänstepensionen i genomsnitt för 25 procent av den totala pensionen. För kvinnor är motsvarande andel 16 procent. Dessutom har skillnaden mellan könen ökat under den senaste tioårsperioden.
Kompensera kvinnan
Ändå menar Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK, att skillnaden kommer att minska framöver, eftersom så många kvinnor heltidsarbetar
i dag.
Men fortfarande arbetar en tredjedel av alla kvinnor deltid. Dan Wallberg uppmanar därför männen i heterosexuella familjer som lever könstraditionellt, det vill säga där kvinnan arbetar deltid och har huvudansvar för barnen, att föra över pensionsrätt för premiepension till kvinnan under de år som hon jobbar deltid.
– Detta kompenserar åtminstone en del av kvinnans minskade pensionsrättsintjäning.
Trots att det enligt Wallberg är väldigt enkelt att göra så, är det få familjer som gör det – endast 8 132 under förra året, 2011. Det är dessutom endast gifta par som kan överföra pensionsrätt.
Värst i Stockholm
Skillnaden i tjänstepension mellan könen är störst i Stockholms län. Där står tjänstepensionen för 33 procent av pensionsutbetalningarna för män, medan motsvarande andel för kvinnor är 20 procent.
Mätt i pengar innebär det att män i Stockholms län i genomsnitt får 93 000 kronor/år i tjänstepension, medan kvinnor får cirka 40 000 kronor/år.
För landet som helhet är skillnaden i tjänstepension mellan könen i genomsnitt
60 000 kronor/år för män mot 30 000 kronor/år för kvinnor.